Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

14 mei 2012

Redactielid Peter Deleu in internationaal gezelschap op tentoonstelling in kunstgalerij "De Mijlpaal" Heusden-Zolder


                                                                       
‘High VOLTAGE’
‘Onder HoogSPANNING’
3 juni - 26 augustus 2012

Bovengronds een netwerk van zinderende hoogspanning
Ondergronds een netwerk van robuuste steenkooladers

In de zomer van 2012 worden beide krachten op elkaar losgelaten in de expo 'High Voltage' in kunstgalerij De Mijlpaal. In een ruimte gebouwd onder en rond een hoogspanningspyloon en op een bodem gevuld met steenkool botsen de krachten vanuit de mijnen van Beringen, Houthalen en Zolder op elkaar met Heusden als middelpunt.

Geflits, geknetter en elektrische spanning worden door hedendaagse kunstenaars voelbaar en zichtbaar omgezet. Met een knetterende slag en sidderende stuiptrekkingen barsten dynamiek en energie los. Voltage en power!

Bezoekers van de tentoonstelling ‘High Voltage’ worden lijfelijk opgenomen in de zinderende spanning van de ruimte. Ze verplaatsen zich langs de boxen van de Italiaanse kunstenaar Nicola Evangelisti, die op basis van die beweging veranderen: het resultaat van een vergevorderde techniek, gebaseerd op introflexies op plastic bij verbranding.

De botsing van boven- en ondergrondse krachten is in elke atoom van de 500m2 grote galerijruimte aanwezig. Gelegen rondom een hoogspanningspyloon die nog steeds elektrische spanning door zijn metaal laat stromen en met kelders die zijn gebouwd bovenop de gangen van de oude steenkoolmijn, wordt de confrontatie van krachten vertaald in een hoorbare sensatie. Muziek-klank omgezet vanuit de elektriciteit onder de grond en vanuit de trillingen van de elektriciteitsdraden van de hoogspanningspyloon zullen doorheen de ruimte schallen.

Kunstwerken geladen met een hoge power factor eisen in de ruimte nadrukkelijk de aandacht op. Ze tonen aan dat energie en spanning in de 21ste eeuw voor velen een mechanisch verschijnsel zijn, maar dat spanning ook een natuurlijk verschijnsel is. Op foto’s met bliksemschichten klettert de spanning en de stroom: een kortsluiting in de natuur! Verblindende lichteffecten flitsen uit de dolgedraaide ‘biekes’ van Bart Lens. Hun zoemend geluid is beangstigend en dreigend.

Maar de natuur is ook vaak onbegrijpelijk en hard. Kunstenaars observeren en transformeren deze naar een plastische taal en in beeldende kunst. Zoals de Berlijnse kunstenaar Thorsten Fleisch die een eigen methode ontwikkelde om fotopapier met een hoge elektrische voltage van 30.000 volt te bewerken, resulterend in fascinerende electrophotographies (kirlian photographies). Deze experimenten, vastgelegd in de video ‘Energie’ kunnen samen met zijn foto’s op de tentoonstelling ervaren en ondergaan worden.

De hoogspanningspyloon midden in de ruimte is het logo en uithangbord van de galerij: een stuk industrieel erfgoed dat al bijna een eeuw het landschap bepaalt en door De Mijlpaal omgevormd is tot een artistiek symbool. De foto’s van Philippe van Gelooven vertalen dit nieuwe symbool naar een tweedimensionaal vlak.

Verder wordt je als bezoeker uitgenodigd in de special van Zuiderlucht om gratis een Red Bull te komen smaken op de tentoonstelling High Voltage. Je kunt op de expo niet alleen een powerdrank drinken maar ook met het Red Bull blik meewerken aan het kunstwerk dat kunstenaar Peter Deleu voor deze tentoonstelling zal vervaardigen met Red Bull blikjes. Energie opdoen en participeren aan een hip kunstwerk dat is pas spannend!

De tentoonstelling ‘High Voltage’ is multidisciplinair en schroomt er niet voor fotografie, mode, design, beeldhouwkunst en installaties naast elkaar te plaatsen – kunstgalerij De Mijlpaal staat immers al haast 20 jaar voor een grensoverschrijdende benadering van disciplines en het opzetten van een dialoog tussen verschillende kunstvormen.

Tenslotte zullen tijdens de expo twee jonge kunstenaars een sterk engagement aangaan vanuit tegenovergestelde krachten. Samen met hun uitgenodigde kunstenaarsvrienden gaan ze aan de slag tijdens een krachtig evenement. Hoog-spannend!
In kunstgalerij De Mijlpaal, in Heusden-Zolder, in één van de zes mijngemeentes, op 26 km van Genk en 16 km van Hasselt, loopt de wervelende, bruisende expo ‘High Voltage’ van juni tot augustus onder de paal en boven de grond.

Deelnemende kunstenaars: Thorsten Fleisch, Nicola Evangelisti, Bart Lens, Sara Bomans, Remco Roes, Kristof Vrancken, Ick Reuvis, Philippe van Gelooven, Timo Van Luijck, Thomas Ruff, Jeroen Maes, Raeywen Turner, Paul Fryer, Mo Ramakers, Peter De Koninck, Tim Vets, Els Vos, Monique Thomaes, Peter Deleu.


Kunstgalerij De Mijlpaal | Lut Maris |Brugstraat 45 | 3550 Heusden-Zolder
T: 0032 011 43 52 02 |demijlpaal@skynet.be Open: vrij-zo: 14u-18u en na afspraak

Geen opmerkingen: