Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

5 december 2011

                                                 Foto Herman Spruytte

Thierry Deleu
nieuw lid Orde Driekoningen Beauvoorde


De eerste zondag van december is traditioneel de dag van het Vriendenfeest in de Orde Driekoningen in Beauvoorde. Dit jaar werden op zondag 4 december Thierry Deleu (Oostduinkerke), Wim Sohier (Veurne) en Rita Willaert (Veurne) in de Orde opgenomen.

De Orde Driekoningen werd in 1969 gesticht in Wulveringem (nu Beauvoorde, deelgemeente van Veurne). De oprichters waren: Robert Decarne, Bert Hendrycks, Walter Platevoet, Raymond Pylyser en Carol Vandoorne. Zij wensten zich actief in te zetten voor de ontplooiing van de Westhoek. Deze regio, gelegen tussen de IJzer, Frankrijk en de Noordzee, was onnoemelijk zwaar getroffen door de Eerste Wereldoorlog en bleef daardoor letterlijk en figuurlijk de “Far West” van Vlaanderen.

De stichters wilden een netwerk van vrienden creëren om de Westhoek aan beide zijden van de Frans-Belgische grens sociaal-economisch en cultureel vooruit te helpen.
Als uitvalsbasis kochten ze de herberg “Het gemeentehuis” (Wulveringem). Dit pand werd omgebouwd tot een onthaalcentrum en eethuis/taverne. De vroegere naam “Dryconinghen” werd in ere hersteld. Tegenwoordig is dit het gekende “Gasthof Driekoningen”.
Hoewel de vereniging niet meer langer de eigenaar is, blijft zij er wel haar vergaderingen houden.

In het Handvest van de Orde lezen wij o.m. “de leden willen actief meewerken aan een geïntensifieerde uitwisseling op sociaal, economisch, cultureel, politiek en wetenschappelijk vlak binnen het kader van een gezond Europees regionalisme. Onze leden moeten naar overtuiging en maatschappelijke dienstbaarheid. geschikt zijn om als ambassadeur op te treden in alles wat de Westhoek en de Orde kan aanbelangen of bevorderen.”

Thierry Deleu heeft zijn sporen verdiend in de literatuur als dichter, romancier, essayist, bloemlezer en biograaf. Zijn liefde voor de taal is bekend. De Westhoek en de Westkust zijn vaak het decorum van zijn gedichten en romans.

Zijn twee peters, Fernand Florizoone en Jan Loones, zijn trots op hun dorpsgenoot.

Geen opmerkingen: