Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

12 juli 2008

Gierikpalmarespagina

25 jaar Gierik & NVT

betekent inderdaad 100 nummers waarvan 50 themanummers, een totaal van 12.000 bladzijden literatuur, een opgestapelde toverberg van 2, 25 meter waaraan 1500 auteurs uit 5 verschillende werelddelen hebben meegewerkt, waarbij 550 debutanten waarvan circa 180 bij een reguliere uitgever publiceerden.

Op de website draagbaarliterair vind je 2500 gedichten van 350 Gierikdichters en Gierik vertaalde 40 Franstalige, Belgische dichters.
Gierik & NVT organiseerde 462 literaire en artistieke ativiteiten met een gemiddelde aanwezigheid van 74 belangstellenden, in toaal dus 33.388 enthousiastelingen.

Van de debutanten die de laatste 5 jaren publiceerden en/of debuteerden in
Vlaamse literaire tijdschriften vonden er 23 een reguliere uitgever, 18 auteurs publiceerden ervan in Gierik & NVT, dit is 80 %. Gierik & NVT heeft 643 abonnees

Op 18 april verklaarden de tijdschriftenadviseurs van het Vlaams Fonds voor de Letteren: "De bijdrage van het tijdschrift aan het tijdschriftenlandschap is te beperkt."
Geen subsidiëring dus.

Op 11 juli, de nationale Vlaamse Feestdag (O, cynisme, gebrek aan tact en empathie !) werd ons dit door de Beroepscommissie van het V. F. L. officieel bevestigd.

No comment ! Il n’y a que le ridicule qui tue ...

Nu al noteren: het nummer 100 wordt officieel voorgesteld in het Letterenhuis
(Minderbroedersstraat, 2000 Antwerpen) op dinsdag 7 oktober om 20 uur, voordien wordt in de namiddag Gierik & NVT op het Antwerpse Stadhuis gehuldigd voor zijn onverdroten inzet voor de Vlaamse literatuur in het algemeen, de auteurs en de debutanten in het bijzonder.

Geen opmerkingen: