Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

24 juni 2008

Nestorprijs 2008

Herentals, postdatum
Betreft: Nestorprijs 2008

Geachte Mevrouw,
Geachte Heer,

Op zaterdag 23 augustus zal voor de tweede maal de Nestorprijs (*) worden uitgereikt. De prijstoekenning, ontstaan op initiatief van de redacteurs van het literaire tijdschrift Heibel, Frans Depeuter en Robin Hannelore, wordt gesteund door de cultuurraad en het stadsbestuur van Herentals, die van oordeel zijn dat het een sterke bijkomende culturele uitstraling is voor de stad Herentals en de Kempen tout court.
De Nestor wordt jaarlijks toegekend aan een of meer personen uit de Vlaamse culturele wereld (schrijver, schilder, beeldhouwer, kalligraaf, musicus, zanger, functionaris, politicus…) met een lange en waardevolle staat van dienst, als erkenning voor zijn/haar/hun globale oeuvre of inzet.
Vorig jaar werden niet minder dan drie nestors gehuldigd, t.w. de auteurs Herman Vos en Jan Veulemans en de troubadour Miel Cools. Het werd een stijlvolle maar toch cordiale bedoening die op een ruime interesse van pers en publiek kon rekenen. Dit jaar zullen de auteur Gaston Durnez en de cabaretier-kleinkunstenaar Will Ferdy worden gehuldigd.
De uitreiking zal plaatshebben op zaterdag 23 augustus om 15.00 uur in CC ’t Schaliken, Grote Markt te Herentals. De nestors ontvangen niet alleen een waardevolle ets van schilder-beeldhouwer Achilles Cools, maar tevens een fraaie eveneens ingelijste oorkonde van de kalligraaf Jos Boeckx en een symbolisch beeldje, de ‘Nestor’, ontworpen door de keramiste Reinhilde Van Grieken.
De plechtigheid zal muzikaal en verbaal worden opgeluisterd door optredens van Will Ferdy, Gaston Durnez en Lieve Steurs. De laudatio zal worden uitgesproken door prof. Rik Van Gorp, emeritus hoogleraar Literatuurwetenschap KULeuven, lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Schepen van Cultuur Ingrid Ryken zalnamens de stad de plechtigheid inleiden.
Aansluitend op de academische zitting biedt de stad Herentals een receptie aan.
De redactie van Heibel, de cultuurraad en het stadsbestuur van Herentals nodigen graag alle geïnteresseerden uit om dit gebeuren bij te wonen. Wie zeker wil zijn van een plaatsje, raden we aan om zijn/haar deelname te bevestigen door middel van een mailtje naar depeuter.frans@telenet.be of een telefoontje naar het redactieadres van Heibel (014.26.63.39)

Met vriendelijke groeten
Frans Depeuter & Robin Hannelore,
initiatiefnemers
Ingrid Ryken, schepen van cultuur
Paul Snoeys, voorzitter cultuurraad Herentals

(*) Nestor, de koning van Pylus, was een zoon van Neleus, die van Poseidon afstamde. Zijn elf broeders werd door Hercules gedood. Als grijsaard trok hij nog mee naar Troje, waar hij als oudste van alle vorsten de wijze staatsman werd.

Uitreiking van de Nestorprijs
in de CC ‘t Schaliken, Grote Markt te Herentals
op zaterdag 23 augustus 2008 te 15.00 uur

Welkom
Paul Snoeys, voorzitter van de cultuurraad
Inleidend woord
Ingrid Ryken, schepen van cultuur
Muzikaal intermezzo
Lieve Steurs
Toelichting van de Nestor
Robin Hannelore
Laudatio van de gehuldigden
Rik Van Gorp
Muzikaal intermezzo
Lieve Steurs
Lezing
Gaston Durnez
Optreden
Will Ferdy

Uitreiking van de Nestors
Afsluiting
Frans Depeuter

Daarna wordt een receptie
aangeboden door het stadsbestuur van Herentals

Geen opmerkingen: