Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

30 november 2007

OpSpraak - toonaangevend!

OpSpraak magazine is een uitgave van Stichting Beeldspraak. Voor mij ligt het nummer 35 najaar 2007.
Hoofdredacteur Jet van Swieten en haar competente redactie (Frans de Birk en Dick van Zijderveld) leveren iedere keer een gaaf nummer af dat boeit en doet nadenken. Een tijdschrift dat echt zijn tijd schrijft!

In nummer 35 pluist Jos van Liempdt uit welke richting de schrijflustige ziel hiertoe kan kiezen. Alexis de Roode pleit voor wat meer relativering. In zijn pamflet over de stand van de Vlaamse letterkundige wereld zoekt Thierry Deleu naar mogelijkheden, juist voor die jonge schrijver om, het geweld van de gevestigde orde ten spijt, kansen te krijgen die hij nu niet heeft. Hij pleit voor meer subsidies aan de onderkant. Dat werpt dan wel de vraag op of alle jonge schrijvers (in Nederland schrijft één miljoen mensen) in aanmerking moeten komen voor gelden. Welke criteria kunnen worden aangelegd? Moeten we wel criteria aanleggen?
Misschien zit het antwoord wel in het vlottrekken van de literaire bladen, ooit als kweekvijver bedoeld voor jong talent.
In dit nummer ook een interview met Frank Anthonie van Alphen over zijn cd Roerdroomdonderland.
Gedichten van o.a. Pieter C. Smit, Tenny Frank, Thierry Deleu, Lilian Caessens, Bouke Vlierhuis, Diederick Slijkerman, Tjen Pauwels, Jeannette Coppens, Eric van Loo en proza van Monique van Roosmalen, Marius Jaspers, Ruud van Weerdenburg en Dick van Zuiderveld.

Kijk voor actueel literair nieuws ook op het digitaal literair centrum www.opspraak.net.

Abonnement 19,50€; buiten Nederland 22,50€. Betalingen ABN AMRO Bank 56.84.02.170 (IBAN: NL4ABNA0568402170; BIC ABNANL2A). Abonneren via info@opspraak.net)

Geen opmerkingen: