Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

1 oktober 2012DICHTERSCOLLECTIEF HAALT UITEINDELIJK ZIJN SLAG THUIS EN PRESENTEERT GEDICHTEN ROND DORPSPOLITIEK

Nu al Kiezen of Dichten op twee weken van stembusslag


- Op exact veertien dagen van de gemeenteraadsverkiezingen werd in het gemeentehuis van Destelbergen de poëziebundel van het dichterscollectief met schepen Georges Heerman, voormalig dorpsdichter Tine Hertmans en huidig dorpsdichter Koenraad De Smet voorgesteld. De presentatie van Kiezen of dichten was een pittig gebeuren, waarin af en toe speldeprikjes werden uitgedeeld naar de 'lokale politieke machthebbers', die bij de aankondiging van het initiatief even zenuwachtig werden. 
Ook voormalig dorpsdichter Tine Hertmans liet zich niet onbetuigd bij de lezing van enkele gedichten uit de bundel.
Goegemeente
Huidig dorpsdichter Koenraad De Smet, eerder aangezocht om zich niet met politiek bezig te houden binnen zijn tweejaarlijkse ambtstermijn, ging bij wijze van inleiding even dieper in op de betekenis van het begrip goegemeente. 'Een term die ik wel vaker hoorde tijdens de pittige gesprekken die ik had met schepen De Groote tijdens de voorbereiding van ons initiatief. De goegemeente is eigenlijk een begrip dat verwijst naar de brave, slapende burger, die men best niet wakker maakt. Stel je voor dat hij begint na te denken', klonk het ironisch. 
Kiezen of Dichten bundelt naast gedichten over dorpspolitiek en de slag om de gunst van de kiezer ook algemene poëzie waarin de verknochtheid aan Destelbergen en Heusden van de drie auteurs aan bod komt. Het is de verdienste van het collectief dat elk van de dichters zijn eigen herkenbare stijl behoudt, waardoor de bundel een evenwichtige en boeiende leeservaring is geworden.
Tine Vandenbussche, accordeoniste bij 'De Valse Teefjes' en lesgeefster aan de muziekacademie, gaf de voorstelling zondagmorgen een extra feestelijk tintje.

Vanaf maandagochtend kan u de poëzie van het dichterscollectief levensgroot bekijken op borden in het centrum van Destelbergen en Heusden en in de buurt van Pius X op het Eenbeekeinde. 

Geen opmerkingen: