Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

24 augustus 2012


Bike en Poëzie

Voor wie in de buurt is, citeer ik:
Tijdens het komende wereldkampioenschap Wielrennen dat van 15 tot en met 23 september 2012 in Zuid Limburg wordt gehouden is de Stichting Poëziefestival Landgraaf nadrukkelijk aanwezig. Overal bij grote wielerrondes zie je vaak de namen van bekende wielrenners op de weg gekalkt. Als afgeleide hiervan worden nu op een aantal prominente plekken langs de route gedichten bevestigd die iets met wielrennen en fietsen te maken hebben. Dat komt vooral tot uiting op:
Zaterdag 15 september bij de start en finish van de toertocht vanaf Megaland.
Maandag 17 september bij de start eveneens vanaf Megaland en langs de route van de tijdrit voor de Heren junioren en de Heren espoires.
Donderdag 20 september tijdens het groots opgezette Breedte-sportevenement op Megaland en het Sport en Leissurepark.
Een voorproefje:

Bemelerberg '79

De frêle Franse dames
dansten me giechelend
uit hun wiel,

een man met
een Ayatollahbaard
op een Gitane

daar hielden ze
niet van

Miel Vanstreels

Einde citaat. Zie ook de website van het WK.
Vanmiddag werd ‘Over de heuvels’ gepresenteerd. Het (208 pagina’s tellende en anderhalve kilo zware) boek is op verzoek van de organisatie van het WK Wielrennen2012 gemaakt door de redactie van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad. Eric van Dorst stond in voor de eindredactie.
De rode draad van het boek wordt gevormd door een aantal hellingen en de (vijf) eerder gereden wereldkampioenschappen in Valkenburg en Heerlen. Die WK’s komen in woord en vooral in beeld aan bod, aan de hand van archiefmateriaal en gesprekken met betrokkenen uit die tijd of hun nazaten.
Verder wordt er aandacht besteed aan de natuur, de economie, de historie, de monumenten, de tradities, de attracties en evenementen in Zuid-Limburg. Jan Janssen schreef het voorwoord en het boek bevat samenvattingen in het Engels.
Wat betreft de heuvels, viel de keuze op: Adsteeg, Bemelerberg, Cauberg, Keutenberg, Gulpenerberg, Vijlenerbos, Loorberg, Dode Man, Eyserbos en Vaalserberg. De beklimmingen zijn voorzien van een grafiek en worden becommentarieerd door Peter Winnen, Robert Gesink, Michael Boogerd en Wout Poels.
Mij werd gevraagd over iedere helling een gedicht te schrijven. De verzen zijn typografisch verwerkt in paginagrote foto's van de heuvels. In een interview mag ik toelichten waarom ik (zo graag) fiets en schrijf.
‘Over de heuvels’ wordt tijdens het WK 2012 gebruikt als relatiegeschenk en als cadeau voor de vrijwilligers. Het boek is verkrijgbaar via de website van Mooi Limburg Boekenfonds.
Meer info over het boek vind je hier. En hier. Of hier.

Geen opmerkingen: