Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

14 augustus 2012
De Engel & Geheimen
2011
 jongeren en volwassenen 
Cover: Geerlinde Verbrugge, Schoten
Prijs: 13 € (paperback) + 3 € verzendkosten. Bestellingen per unibook.
 ISBN 9781616275525


Beneden hoor ik de stemmen van Moeki, vati en oma. Ze slurpen wijn  en vertellen aan elkaar hoe bang ze zijn dat de dijk zal begeven.  Ik heb Vati gisteren gehoord toen hij met oma praatte. Ze stonden achter de schuurdeur en ik stond ervoor. Toen hoorde ik de angst in Vati's stem. Angst voor het water in de rivier. Angst voor de dijkbreuk.
Patricia De Landtsheer (°1952 Dendermonde) is sinds 1979 auteur van poëzie en romans voor volwassenen. Dit jaar publiceerde ze al het verrassende STEAMING Geef me wat ik vraag of...waarin ze focuste  op de thematiek van Steaming een kruising van pesten en afpersing bij jongeren.
Vorig jaar gaf ze echter een boek uit in eigen beheer dat ik zo mooi vond dat ik het heel graag als nog in de schijnwerper plaats. Het is echt een boek waar de liefde voor de letteren vanaf vonkt. De Engel & Geheimen, brengt  een fictief, gedeeltelijk autobiografisch verhaal, dat zich af speelt zich tegen de achtergrond van de grote watersnood in 1953 in Vlassenbroek. De auteur  was toen weliswaar maar 1 jaar en woonde daar ook niet, maar ze heeft  met heel wat mensen uit Vlassenbroek gesproken. Het dorpje werd toen zelfs bijna van de kaart geveegd door een 3-tal dijkbreuken in de onmiddellijke nabijheid. De dieren die niet meer konden worden gered, stierven ter plekke in hun stal terwijl de mensen op de daken hun gejammer en gekrijs aanhoorden. Het water van de Schelde stond zelfs tot boven het dak van de kleine notelaar. Het werkmanshuisje dat tegenaan was gebouwd moest worden gesloopt wegens onbewoonbaar. 
Zelf heeft de auteur elk jaar een overstroming meegemaakt in het ouderlijk huis op St Gillis. Deze herinneringen heeft ze dan ook gekoppeld aan wat ze  over Vlassenbroek te horen kreeg. In De engel & geheimen is het hoofdpersonage de elfjarige Marie. Ze woont in een mooi gezin, heeft een dikke boon voor haar neef Jef, die regelmatig bij hen logeert, en  is dol op de natuur. Eigenlijk is het nogal een ongecompliceerd kind dat op haar eigen manier de dingen des levens ontdekt. Ze is nogal nieuwsgierig van aard en vraagt dan ook heel veel uitleg over dingen die ze niet begrijpt of die nieuw voor haar zijn.
De kracht van het water die dijkbreuken veroorzaakt heeft niet alleen rampzalige gevolgen. Door de overstroming mag ze samen met Jef bij een welgestelde tante in Gent gaan logeren, waar ze met dingen kunnen kunnen kennis maken, waar ze nooit durfde van dromen.
De tante blijkt ook een heel aangename vrouw te zijn, met wie Marie een bijzonder geheim mag delen.
Patricia De Landtsheer is een rasechte verteller. Haar taal is ook heel beeldend en daardoor kan je je een beeld vormen niet alleen over Marie en Jef maar ook over de woeste kracht van het water en het mooie huis van de tante in Gent.

Het boek straalt ook de warmte uit die er heerst in de de dorpsgemeenschap en in het bijzonder in het gezin waar Marie een deel van uit maakt. De auteur vertelt ook heel mooi over grote veranderingen die zich in het leven van een opgroeiend kind kunnen voordoen. 
Ineens moet ik aan Jefs piemeltje denken waar ik gisterenavond toch maar dapper naar gekeken heb toen Moeki onze natte kleren van ons lijf stroopte. Behoort dat kijken ook tot vuiloe manieren? Volgend jaar met Pasen moet ik mijn communie doen. Jef trouwens ook, dus zullen we zeker wel moeten biechten want je kunt je communie doen met een besmeurde ziel. Maar is toevallig kijken naar iemand of iets dat eigenlijk niet mag ook zonde?
De Engel & Geheimen is een vlot maar ook een gevoelig boek dat door  jongeren en volwassenen ten zeerste zal gesmaakt worden door zijn toegankelijkheid.

André Oyen

Geen opmerkingen: