Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

6 april 2012


Beste vrienden,

Tot religieuze bewogenheid aanzettend of niet, Pasen is een duizenden jaren oude traditie vol spirituele verwijzingen. Daarom wensen we jullie fijne Paasdagen, in extra rust of juist op avontuur, waar dan ook.
Omdat mijn nieuwe boek, dat Bloedkrans heet en in mei door Uitgeverij In de Knipscheer zal worden gepresenteerd, met een Paasgedicht begint (over mijn geboortedag om precies te zijn), doe ik het betreffende gedicht natuurlijk bij deze wens.
Zoals je kunt zien was de wereld 57 jaar geleden niet beter dan nu. Het is wel typisch dat de genoemde proef met het kernwapen dezelfde initialen draagt als ik. Maar: ze staan in mijn naam niet voor niets andersom!

Tot gauw.
Warme groet,
Albert en Siti

WITTE DONDERDAG 1955

De oorlog was koud, de fall-out
van atoomproef HA boven de woestijn
van Nevada verwoei over dit beloofde land,

over de oceaan, het gehavende Engeland
waar een nerveuze Lord Eden Churchill verving,
over de Noordzee, stakingen, gemor over geld.

Nog dichterbij, in de woonkamer, in het zichtveld
van de boogschutter uit het Zevende Huis,
zwoegde de vroedvrouw, met harde handen

zoekend naar het raken van taal en teken,
het breken van het vruchtwater dat om negen uur
in bloeddoordrenkte lappen werd bereikt.

Rood wordt roder op wit, paars met Pasen.
Moeders verse wond gaf zin aan mijn mond,
openend op een wereld van dwarse woorden.

Albert Hagenaars

Geen opmerkingen: