Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

12 oktober 2011

Nieuwsbrief


Kunstliefhebber!
Mogen wij even je aandacht voor een uniek project!
Als kunstentaverne zoekt De Kleine Notelaar (info opwww.dekleinenotelaar.be) altijd naar nieuwe uitdagingen. Voor de zomer van 2012 gaan we proberen een knalproject uit de grond te stampen!
Auteur Patricia De Landtsheer stuurt een zin: MET VLERKDUNNE ARMEN BEROER IK DE TAAL VAN HET LANDSCHAP de poëzieminnende wereld in. Deze zin sluit aan bij het thema van gedichtendag 2012: Stroom(De zin heeft een dubbele bodem. Patricia verklaart zich hierover nader: Wat zegt ons de taal van het landschap?Spreekt het landschap een harde of een zachte taal? Hoe ervaren wij het landschap in de huidige maatschappij. Er wordt zoveel gesleuteld aan het landschap, kapotgemaakt, verwoest, maar misschien ook wel hersteld, herschapen, of met ‘vlerkdunne’ armen beroerd zodat het geen pijn lijdt, want het is zo broos dat het zo kan breken. Het landschap heeft niet alleen met natuur te maken, maar tevens met de stad, het dorp, de wereld in zijn geheel, meer: het landschap heeft ook te maken met de mens want hij staat centraal in dat landschap, enerzijds als een schepper, anderzijds als een vernietiger. En dan is er ‘stroom’ dat zoveel kan zijn: niet alleen water, maar ook elektriciteit, massa, vernietiging, maar ook genezing. Zelfs een stroom van mensen, die uiteindelijk misschien zichzelf vernietigt.
1) Schrijf een gedicht dat op een A5-formaat kan passen (niet langer dan een halve bladzijde) rond dit poëtische thema en stuur dit met je gegevens voor 31 december 2011 naar dekleinenotelaar@hotmail.com. Lettertype: times new roman 11. Ook Tanka’s zijn welkom.
2) De 10 beste gedichten worden geselecteerd. Deze worden bekend gemaakt op zaterdag 28 januari 2012 tijdens een poëzieavond in Kunsten- en Literaire Taverne De Kleine Notelaar, Vlassenbroek 222 te Baasrode-Vlassenbroek/Dendermonde. (ong. 200 m voorbij het kerkje de weg volgen tot aan de vijver. Parking langs de dijk, wegbeschrijving onder www.dekleinenotelaar.be) Aanvang: 19.00u. De geselecteerde gedichten worden voorgelezen en zullen door getalenteerde musici worden begeleid. Patricia De Landtsheer leidt in. U wordt hartelijk verwelkomd met een natje en een droogje.
3) De gekozen gedichten worden aan verschillende kunstenaars overhandigd, die hun interpretatie mogen geven aan het gedicht in beeldend werk. Zij hebben hiervoor tijd tot 1 mei 2012.
4) Een aantal fotografen maken foto’s van de kunstenaars terwijl ze aan het werk zijn, of van het eindresultaat. De foto’s worden aan de organistoren afgeleverd op 1 juni 2012.
5) Er wordt een compilatie gemaakt van het gedicht met 1 foto. Deze wordt afgedrukt op een posterformaat van 50x70 cm.
6) Begin juli 2012 wordt een datum gekozen voor de officiële vernissage. Hierop zal een powerpointpresentatie worden getoond van alle foto’s. De gedichten worden voorgedragen met muzikale omlijsting.
7) Tot eind september 2012 worden de 10 posters, de beeldende kunstwerken en de powerpointpresentatie tentoon gesteld in De Kleine Notelaar, Vlassenbroek. Alle promotie van de medewerkers wordt ook opgenomen op de website. Gedurende de Notelaarse Zomer & Montmartre a/d Schelde III zullen bijkomende kunstzinnige evenementen worden gekoppeld, die de kunstwerken nog eens in het licht zetten.
Heb je zin om mee te werken? En ben je bereid om 20€ deelnamekosten te betalen als jouw poster gekozen wordt om de kosten van het afdrukken en ophangen te kunnen dekken? Je krijgt je pareltje na afloop natuurlijk mee naar huis…
Stuur dan snel je deelnemend gedicht naar dekleinenotelaar@hotmail.com en wie weet hangt jouw werk in een echte symbiose met andere kunstvormen deze zomer in Vlassenbroek! Extra info op nummer 0496/52.22.80 (Melissa) of 0499/60.19.61(Patricia) en onze website.
Dit is geen wedstrijd. De gedichten worden gekozen in samenspraak met de deelnemende kunstenaars en dienen volledig in het concept te passen, zowel naar inhoud als naar vorm. Bij selectie krijgen de deelnemende dichters een specifieke overeenkomst te ondertekenen om hun en onze rechten te vrijwaren.
Van de ingezonden en geselecteerde gedichten wordt door Patricia De Landtsheer een bloemlezing samengesteld, die in samenspraak met de deelnemende dichters zal worden uitgegeven bij Unibook. Info hierover volgt ten gepaste tijde.
Met dankbaarheid voor uw deelname en de schone kunsten,
Poëtische groet,
Patricia De Landtsheer
Melissa Leboeuf
Organisatoren/coördinatie.

Geen opmerkingen: