Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

24 mei 2011

Graag reageren. Ik zal graag bijstellen!

Sommige (literaire) tijdschriften vragen om (eisen) als voorwaarde voor publicatie van (ook) gedichten, verhalen, recensies, korte essays de exclusiviteit.
Ik wil niet moeilijk doen, maar is dit auteurvriendelijk?
Neem een recensie. Is het niet bevorderlijk (aanmoedigend) voor de dichter/schrijver dat zijn/haar publicatie herhaaldelijk in de picture komt = bekend(er) wordt en ruimer geapprecieerd?
De eis zou kunnen zijn (en daar is nauwelijks iets tegen in te brengen) de kwaliteit bv. van het gedicht, de recensie.
Ook wordt dubieus omgegaan met het begrip (of het argument): te lang, te uitgebreid. Zeker als de auteur in hetzelfde tijdschrift lange stukken aantreft over bv. Hoe bevorderen wij de Vlaamse/Nederlandse literatuur?

Ik slik met graagte deze gratuite opmerkingen in, indien het tijdschrift zijn auteurs honoreert. Indien dit niet kan (wegens geen subsidiëring bv.), dan moeten de redacties toch eens nadenken over het bovenstaande.

Thierry Deleu

Geen opmerkingen: