Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

28 oktober 2010

“Wanneer op een dag de Boekenbeurs ook wordt bezocht door mensen uit mijn wijk, wanneer er meer en meer schrijvers met een Marokkaanse of Turkse naam hun boeken presenteren, dan pas zal ik me niet enkel de taal hebben eigen gemaakt, maar zal ik dit land ook het mijne noemen.”

Met deze harde woorden vroeg Rachida Lamrabet zich luidop af waarom zo weinig allochtone lezers en schrijvers hun weg vinden in de Vlaamse boekenwereld. Boek.be nodigde Demos uit om de uitspraak van Lamrabet aan te kaarten tijdens de Boekenbeurs editie 2010. Stichting Lezen, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Het Beschrijf, PEN-Vlaanderen, Wablieft en MO* schoven mee in dit verhaal.

DEBAT LITERATUUR & INTERCULTURALITEIT

Wij nodigen u graag uit om mee te debatteren op dinsdag 9 november. Vier duo’s gaan met elkaar in gesprek op zoek naar bouwstenen voor een ‘interculturele’ literaire toekomst. We confronteren Rachida Lamrabet en Tom Van Imschoot; Harold Polis en Keltoum Belorf; Inan Akbas en Kristien Hemmerechts en Ronald Bos en Yamila Idrissi met spitante stellingen onder moderatie van Gie Goris. Waarom wordt etnisch-divers schrijftalent meteen gebombardeerd tot ‘allochtone’ auteur? Draait de Vlaamse literaire wereld teveel in eigen kring? Wat met schrijvers zonder allochtone roots, maar met interculturele ervaringen? En hoe zit het met de lezers en het publiek?

DE FATIMA’S OP DE BOEKENBEURS

De Fatima's (Ikram Aoulad, Keltoum Belorf en Pieter De Vos) engageerden zich om ons hun kijk op lezen, boeken en literatuur te geven. Ze doorkruisen dit jaar de boekenbeurs om - met fikse dosis humor en cynisme - bezoekers, exposanten en schrijvers te bevragen over interculturaliteit en literatuur. We nemen hun videoclips mee in het debat. In de aanloop daarvan kunt u hun reportages online bekijken op www.boekenbeurs.be.

Datum: dinsdag 9 november 2010 - van 19u30 tot 21u30
Adres: ANTWERP EXPO
Rode Zaal
Jan Van Rijswijcklaan 191
2020 Antwerpen

Prijs: Het debat is gratis, u betaalt enkel een toegangsticket voor de Boekenbeurs
Tickets:
8 €
6 € aan verminderd tarief
groepsticket vanaf 15 personen

Online: www.boekenbeurs.be
www.demos.be/interculturaliteit/boekenbeurs-2010

LITERATUUR & INTERCULTURALITEIT

dinsdagavond 9 november 2010 – Boekenbeurs Antwerpen

Geen opmerkingen: