Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

30 april 2010NIEUW BOEK THIERRY DELEUDe reacties uit de wereld van dichters en schrijvers bleven niet uit en een uitgave in (papieren) boekvorm kon niet uitblijven.

Zopas verscheen bij Demer Uitgeverij (Diepenbeek)
Dichters dromen lucide
Essay

Thierry Deleu


In het boek vind je recensies/kritieken over de poëzie van Bert Bevers, Philippe Cailliau, Job Degenaar, Jenny Dejager, Frans Depeuter, Christine D'haen, Fernand Florizoone, Lies Van Gasse, Bärbel Geijsen, Tine Hertmans, Joris Iven, Frans Kuipers, Jan Lauwereyns, Bert Lema, Gerry van der Linden, Mark Meekers, Edith Oeyen, Francis de Preter, Eric Rosseel, Xavier Roelens, Hannie Rouweler, Ina Stabergh, Peter Theunynck, Joris Maurits Vanhaelewyn en François Vermeulen.
1° Is vanaf heden alvast te bestellen bij Demer Uitgeverij, info@demerpress.be of hannierouweler@telenet.be
Bundel kost: 21 € (incl. verzendkosten, vanuit Engeland, en binnen België)
2 ex. = 37 € (incl. verzendkosten, idem)
Leverdatum door de uitgever: vanaf nu.

2° Eveneens direct te bestellen via onderstaande website bij Lulu drukkerij, in Engeland (Londen): http://www.lulu.com/content/8447784
Boekprijs: 16 €. Verzendkosten LULU vanuit Engeland ± 6 €.

Hoe doe je de bestelling?
1. Inloggen als nieuwe klant bij Lulu en je adresgegevens invullen.
2. Betalingsmogelijkheid: credit card, visa card - deze gegevens invullen.
3. Je gaat naar bovenstaande website in je browser en de boekgegevens komen in beeld.
4. Je klikt op “bestellen” of “add to cart” (in het Engels).
5. Vervolgens komen kaft boek en de prijs op je scherm en zie je de factuurgegevens.
6. Verdere aanwijzingen: je adres staat links bovenaan het scherm; daar wordt het boek opgestuurd.
7. Verzendingsmogelijkheden:
- Je kiest voor “shipping”, vanuit de drukkerij van Lulu in Londen
- Je kiest voor “mail” - de goedkoopste verzending per post - (kan soms 4 tot 6 weken duren, voordat je het boek per gewone post thuis bezorgd krijgt)
- Je kiest voor “ground”, iets duurdere verzending: een koerier bezorgt het boek thuis, binnen de 2 of 3 weken.

Website www.demerpress.be
E-adres: info@demerpress.be
http://stores.lulu.com/hannierouweler

DE BEVLOGEN PEN VAN THIERRY DELEU

In de zojuist verschenen bundel met essays over poëzie Dichters dromen lucide toont de auteur Thierry Deleu zich van zijn beste en meest veelzijdige kant. Opvallend hierbij is de titel, die hij koos, voor zijn eigengereide keuze “10 jaar Nederlandstalige poëzie”, waarbij opvalt dat zijn keuze en waardeoordeel geheel aan zichzelf toe te schrijven zijn: evengoed hadden ook andere dichters en dichtbundels in een dergelijke verzameling essays kunnen staan. De smaak en voorkeuren van elke recensent, criticus, zijn immers anders. Hij verantwoordt zijn selectie degelijk en geloofwaardig in de voorafgaande inleiding, voorin het boek Dichters dromen lucide, in het “Ten geleide”.

In al zijn essays graaft hij diep in de betekenis van een gedicht en de structuur. Hij vermijdt vragen en onzekere factoren hierin niet. Het is lang niet altijd zo klaar als een klontje wat een dichter beweegt tot zijn/haar gedicht, wat er wel of niet staat, en wat hiervan de mogelijke achtergrond zou kunnen zijn. Hij voegt zeer persoonlijke opmerkingen en inzichten toe, aan elk essay, en geeft aan wat hem niet of juist wel aanspreekt in het werk van een bepaalde dichter. Dat doet hij met grote gedrevenheid, passie, inzicht en kennis.

Mijn nadruk ligt nu op de titel en het woord lucide, dat veelbetekenend is, omdat het tevens het landschap van de dichtkunst invult: de dromen, de illusies, de gevoelens, de werkelijkheid, de werkelijkheid achter de werkelijkheid, de betrouwbare en onbetrouwbare interpretaties van woorden en versregels. Dit alles komt u tegen in deze prachtige, vlot geschreven uitgave Dichters dromen lucide, een breed aanbod van bekende en onbekende dichters uit Nederland en Vlaanderen.

Een lucide droom is een droom waarbij de dromer zich bewust is van het feit dat hij droomt. Het begrip is geïntroduceerd door de Nederlandse psychiater en schrijver Frederik van Eeden in een artikel voor het tijdschrift Proceedings of the Society for Psychical Research (SPR) (volume 26, 1913) getiteld A Study of Dreams. Met 'lucide' verwees hij naar de heldere staat waarin de dromer zich bevindt.

Hannie Rouweler,
Demer Uitgeverij (Diepenbeek)

Geen opmerkingen: