Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

21 april 2010

MANIEREN VAN ORDENEN

Collega's,


In april 2006 publiceerde ik mijn verhalend essay Manieren van ordenen (24 blz.). Dit najaar verschijnt een remake van dat essay als 3de deel van mijn boekenproject Het menselijk tekort bij een teveel aan papier. Het boek zal 112 bladzijden tellen en geeft een inzicht in de psychologie en de psychoanalyse van de verzamelaar, schenkt aandacht aan de geschiedenis van ordeningssystemen gaande van Melvil Dewey over Joris Baers tot ZIZO... dit alles aan de hand van geschiedkundige documenten en fragmenten uit de wereld van het proza en de poëzie. Ook schrijvers en kunstenaars hebben soms eigen ordeningssystemen.

Niemand minder dan Gerrit Komrij las reeds het manuscript en schreef vervolgens:

Beste BoekenJan,
Ik heb het derde deel van je cyclus ontvangen en opnieuw met veel plezier gelezen. De verzamelaar kan zichzelf alleen genezen door zijn ongeneeslijkheid. Op weg naar zijn goddelijke status, de status van de man die alle boeken heeft, is hij een beetje een hafgod.


Je
Gerrit Komrij

Kortom een onmisbaar boek voor de bibliotheekcollectie!
Manieren van ordenen zal op 16 oktober 2010 het licht zien. De presentatie vindt plaats in Harelbeke samen met de opening van een tentoonstelling met werk van Denmark. Samen met kunstfilossof en verzamelaar van kunstenaarsboeken Johan Pas gaan we in debat over onze omgang met boeken..

Wie Manieren van ordenen wil bestellen, kan terecht bij vzw De Gebeten Hond, Nijverheidsstraat 8 te 8530 Harelbeke

Prijs: 20 euro

Vriendelijke groeten
Jan Van Herreweghe

Geen opmerkingen: