Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

20 juli 2009





















SCHOON SCHIP:
wat een titel, wat een statement, wat een spielerei!




Schoon schip maken = zuiveren, verfijnen, maar ook opkuisen, ruimen. Dit is een veelomvattende opdracht, een uitdaging. Beantwoordt Schoon Schip aan deze boodschap?

Eén zaak is duidelijk: de redactie doet er alles aan: diversiteit van aanbod in een sobere verpakking. Geen luxe die de inhoud nepkwaliteit geeft, schijn die bedriegt, of grote namen. Met ‘groot’ bedoel ik hier: groot gemaakt via media en nepotisme.

Schoon Schip vaart een eigen koers, zeilt op eigen kompas, met aan het roer een Nederlander die de wateren kent, de literaire waterplas is hem niet vreemd. Raymond ten Berge uit Assen is een gedegen hoofdredacteur.

Dit blijkt uit alle nummers en dus ook het meest recente, met kritische bijdragen van Annmarie Sauer (over François Vermeulen), Romain John van de Maele (over Johanna Kruit), Bernard Schut (over David Guterson), Hans de Jong (over Herbert Asbury), Thierry Deleu (over de verzamelbundel Saturnus boven de Schelde van Hannie Rouweler), Francis De Preter (over Bert Lema), met creatief werk van de dichters Jan Vissers, Harry M.P. van de Vijfeijke, Jan Holtman, Elisabeth Kappner, Han Messie, Deen Engels, Francis De Preter, Tuna Prekpalaj, Cleynhens Robert, Hans Killian, François Vermeulen en verhalen van Onno Weggemans.

In een van de volgende nummers verschijnen mijn recensies van nieuwe gedichtenbundels van Edith Oeyen en Hannie Rouweler en mijn kritische bespreking van Het verborgen leven van Gerard Walschap van de hand van Frans Depeuter.

Ben ik bevooroordeeld en kan ik niet langer objectief mijn mening kwijt over Schoon Schip? Dit moet jezelf even nagaan (zie hieronder de coördinaten).


Thierry Deleu


Schoon Schip, Vlaams-Nederlands literair-cultureel tijdschrift, p/a De Vallei 42 te 9405 KK Assen (Nederland) - ebijma@planet.nl en http://users.pandora/françois.vermeulen1/schoon_schip.htm
Abonnementen: België: 23,50 € (Fortis 280-0402808-04 t.n.v. R. ten Berge te Assen
Nederland: 22,50 € (ABN Amro 48.81.36.474 (zie adres boven)

Geen opmerkingen: