Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

15 februari 2009

Jan Bais in de prijzen!

















Maassluis - Jambe poëzieprijs voor Jan Bais
Jan Bais heeft de Jambe poëzieprijs 2008 voor de meest spraakmakende dichter van het afgelopen jaar gekregen.
De 60-jarige Haagse dichter werd gehuldigd om zijn sensationele debuut Mond is spruitje (het leven van de gemiddelde belastingbetaler in achtendertig volautomatische gedichten) en zijn spectaculaire optredens in 2008.
De prijs, die sinds 1997 jaarlijks door de literaire stichting Jambe wordt uitgereikt, werd eerder toegekend aan o.a. Hester Knibbe, Philip Hoorne, Pom Wolf, Sven Ariaans, Gijs ter Haar, Pit van Nes, Ria Heutink, Joz Knoop, Cathy Pemberton.
Reacties en citaten uit recensies:
"Een opmerkelijk dichterlijk experiment. Alsof Jan Arends je met nieuwe wapens uitgerust te lijf gaat. De Brouwerij gaf de bundel zeer fraai uit. Ook daarvoor hulde."Joop Leibbrand, in Meander Magazine.
"Vandaag op de deurmat. Een ware belevenis. Werkelijk zeldzaam bijzonder dit. Voor mij ligt een 'absolute' sensatie die veel bundels overbodig maakt. MOND IS SPRUITJE van JAN BAIS - een volmaakt systeem waarbinnen iedereen van toeval aan elkaar hangt. Het leven van voor de geboorte tot na de dood in een systeem. Een zeldzame toevalstreffer. Nee, het is anders - wie deze bundel uitgeeft kent de wetten van de passie van het leven van de poëzie - uitgeverij de Brouwerij - gefeliciteerd.
Pom Wolff: “Wars van personalistische poëzie laat hij zijn publiek opveren en zorgt hij voor ongekende hilariteit. In oplopend tempo mitrailleert hij zijn 'geautomatiseerde poëzie', een beschrijving per seconde van een dag uit het leven van de gemiddelde belastingbetaler. Razendsnel, je raakt zelfs als luisteraar buiten adem.”
Loes Essen, Hernehim: "Wij waren verrast. Een oudere dichter bestijgt het podium, colbertje, kalend, brildragende, sympathieke veertiger/vijftiger. En begint me daar een potje te slammen (wel met papier, maar attenooie...) Supergedicht over het chronologische verloop van een werkdag in perfecte beatpoetry. Hij ging ruim over de tijd, onze Jan, maar ja, het was één stuk. Jan kwam strak van de adrenaline van het podium af, luid applaus en algehele verbaasde bewondering viel hem ten deel."
Gijs ter Haar: "Hij komt, hij komt... Jan Bais bij ons op het podium. Ik wil deze bundel maar snel bestellen en zit klaar bij de brievenbus!"
"Poëzie in De Steeg"
Die Jan Bais is een fascinerende dichter. Ik ben direct fan van hem geworden. Er is iets in zijn poëtische systematiek dat heel precies het menselijk gevoel weet uit te drukken. Hem het gedicht "Zelfmoord" voor horen dragen doet bijna pijn, ik kreeg het helemaal koud. In andere gedichten zit telkens die beetje cynische, dan weer lekker kneuterige humor van hem ingebouwd. Een vriend van mij wil een videoclip gaan maken van een van Jans gedichten. Wordt vervolgd! Jullie hebben een geweldige dichter aan de haak geslagen. Gefeliciteerd!"
Sander Groen: "Ik heb Mond is spruitje gisteren gekocht in Vlaardingen. Ik stond daar naast Jan op de affiche en het is heel lang geleden dat ik nog zo verrast was over een dichterlijk experiment uit de lage landen. Dit is een boek om te koesteren, waar we bij diverse poëzieprijzen nog van zullen horen. En zijn optreden was ook fantastisch."
Philip Meersman: "Bais ontwierp voor Mond is spruitje - ondertitel: 'Het leven van de gemiddelde belastingbetaler in achtendertig volautomatische gedichten', een vernuftige systematiek die de lezer dwingt bij elk woord in iedere regel van ieder gedicht beslissingen te nemen over de leeswijze die hij gaat volgen. En die lezer heeft geen keus, want als hij de opdrachten niet uitvoert, houdt hij slechts zinloze woordenrijen over die hem hoogstens de gedachte zullen ingeven met een maniak, een monomane taalbezetene te maken te hebben. Omdat Bais niet gek is en dus donders goed weet met welk leesprobleem hij zijn lezers opzadelt, voegde hij een uitvoerige leesinstructie toe. Wee de lezer die alle instructies naar letter en geest opvolgt. Een goede kans dat hij een gevaar voor zichzelf wordt, want dit stuurt hem regelrecht de gekte in."
Voor de complete recensies klikt u op de links in dit bericht op de site van de uitgever: http://uitgeverijdebrouwerij.web-log.nl/uitgeverijdebrouwerij/2009/02/jambe-poeziepri.html-
Titel: Mond is spruitje. 'Het leven van de gemiddelde belastingbetaler in achtendertig volautomatische gedichten'
Auteur: Jan Bais
Genre: Poëzie
Aantal pagina's: 80
Afmeting: 20 x 20 cm
ISBN: 978-90-78905-14-1
Prijs: € 17,50
Voor de boekhandel is dit boek met (40%) korting te bestellen via de website van de uitgever: http://www.uitgeverijdebrouwerij.nl/

Geen opmerkingen: