Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

24 augustus 2008

De wetten van emotie

Bindwijze Paperback
Omvang 432 p.
ISBN 9035132320
Prijs € 29,95
Verwacht januari 2008
Fonds Nederlandse non-fictie

De wetten van emotie - Nico H. Frijda

De wetten van emotie bespreekt de inzichten die tien jaar wetenschappelijk onderzoek naar emoties hebben opgeleverd. Het werkt de emotietheorie van Nico Frijda’s standaardwerk De emoties uit, en onderzoekt de elementaire mechanismen waaruit emotionele verschijnselen zoals gevoelens, gedrag, expressies en verlangens ontstaan.

De auteur verdedigt het standpunt dat een emotie het best als een passie beschouwd kan worden: een verandering in aandrang om de betrekkingen van een mens tot de wereld, anderen of zichzelf te veranderen of te behouden, en die het denken en doen bepaalt. Ook gaat Frijda in op onderbelichte onderwerpen zoals de aard van impulsief gedrag, het verloop van emoties in de tijd en het feit dat emoties mensen dingen laten doen waarvan ze zelf weten dat het onverstandig is. Frijda geeft inzicht in complexe emotionele domeinen zoals seksuele emoties, wraak en de sterke behoefte om mensen en gebeurtenissen uit het verleden te herdenken.
De wetten van emotie zal sociale, cognitieve en ontwikkelingspsychologen aanspreken, maar ook sociale wetenschappers, filosofen, neurologen en iedereen die verder geïnteresseerd is in het menselijke doen en voelen.

Wendy Leyn

Geen opmerkingen: