Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

17 april 2008

Kunstgalerij Mens & Natuur nodigt uit...

Kunstgalerij Mens & Natuur
Maenhoutstraat 75a - 9830 Sint-Martens-Latem

nodigt u van harte uit
vrijdag 18 april om 20 uur

lezing met beeldmateriaal door Marcel De Cleene over

De stille kracht van rituele planten

Restanten van het oude natuurgeloof leven op één of andere manier nog verder in onze moderne wereld, maar men beseft het niet altijd omdat ze zo verweven zijn met het dagelijkse leven, dat hun aanwezigheid als vanzelfsprekend overkomt. Men stelt zich inderdaad geen vragen als men kapelletjesbomen en dorpslinden tegenkomt, rijst gooit naar pasgehuwde koppels, (schijn)cipressen, thuya’s of chrysanten aanplant op kerkhoven, gewijde palmtakjes in huis brengt als bescherming, in oude herenhuizen luchters ziet hangen aan plaasteren rozenkransen, of als men uitdrukkingen hoort als: “op zijn/haar lauweren rusten”, “over rozen gaan”, “slapen als een roos”, “voor iemand een boontje hebben”, “van de mare bereden zijn”... Waarom hebben klavertjesvieren de reputatie geluk te brengen? Waar komt de "kerststronk" vandaan? Waarom “houdt men hout vast” of “klopt men af” op hout, uit schrik te worden afgestraft voor (al te stoutmoedige) beweringen die men ervoor gedaan heeft? Waarom is de rode roos het embleem van alle socialistische partijen in Europa?

Deze met dia’s rijkelijk geïllustreerde voordracht beoogt meer aandacht te schenken aan de symbolische rijkdom van ons rijke Europese religieuze en culturele verleden, en meer in het bijzonder aan de belangrijke rol die het plantenrijk hierin speelde.

Marcel De Cleene, bioloog en etnobotanist, is ereprofessor UGent (doceerde o.a. volkskunde en was wetenschapsvoorlichter van de universiteit). Hij schreef verschillende boeken over planten (o.a. over giftige / risicoplanten, eetbare bloemen) en samen met Marie Claire Lejeune het magistrale referentiewerk Compendium van Rituele Planten in Europa dat ook in het Engels is vertaald.

Toegang: 5.00 euro.

Kunstgalerij Mens & Natuur
nodigt U ook van harte uit tot een bezoek aan de

TENTOONSTELLING
(15 maart – 27 april 2008)
Bedreigde natuur – Endangered nature
door GEORGE HEZEMANS

Kunstenaar George Hezemans uit Tilburg (°1950 Bergen-op-Zoom) heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld en verwerkt ongebruikelijke materialen in zijn schilderijen. Hij schildert zowel mensen (koppen) in existentiële situaties (bijvoorbeeld een serie vluchtelingen), als landschappen - werk waar hij in deze tentoonstelling bijzonder aandacht aan besteedt.

De natuur in zijn schilderijen zindert, laat als ’t ware haar vormen los in een nevel van trillende componenten (zoals tarmac door een snikhete zon tot een fata morgana kan verdampen). Doorheen die zindering sluipt ook het gevoel van dreigend teloorgaan van de natuur. George Hezemans is daar bijzonder door geraakt, want hij maakte van nabij het oprukken van de stad in de natuur mee. Zijn bekommernis vibreert voelbaar mee in zijn natuurbeleving. De magie van de natuur vernevelt tot een onvatbare maar sterke stille aanwezigheid, soms bijna tot een abstract vergeestelijken van de natuur.

Zondag 20 april is de kunstenaar aanwezig van 14.30 tot 17 uur
Openingsuren Galerie:
donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagnamiddag
14:00 t.e.m. 18:00 uur en op afspraak
www.mens-en-natuur.com - www.man-and-nature.com

In de Galerie permanent werk van:
Miejef Callaert, van Chapman, Isolda Hermes da Fonseca, Hilde Geelen,
Myriam Vandenberghe

Organisatie: Arnold Eloy, Maenhoutstraat 75a, 9830 Sint-Martens-Latem
Tel. 0496-80.57.99 - E-mail: arnold.eloy@skynet.be

Geen opmerkingen: