Zogezegd in Gent
Vooruit, vrijdag 4 april
De start van de Literaire Lente & Literaire Lente in Gent
Een initiatief van Radio 1 en Boek.be i.s.m. de stad Gent
Curator Anne Provoost
“In deze tijd is het nodig het bestaan van een utopie niet te ontkennen, want het
voortbestaan van de mens zelf is al een utopie geworden.”
Norman Brown
¿DE VERBEELDING AAN DE MACHT?
Wat hebben fictie, chocolade en erotiek met elkaar te maken? U vindt ze samen op Zogezegd in Gent, hét literaire festival van de verbeelding, een evenement van Radio 1. Veertig jaar na ’68 gaan we op zoek naar wat er is overgebleven van de grote thema’s van toen: de utopie, de verbeelding, het geloof in de toekomst en de seksuele vrijheid. Waar staan we nu, in 2008, en hoe uit zich dat in onze literatuur? Onze omgang met toekomst en verleden, met genot en verbeelding, wordt op 4 april in Vooruit onder de loep genomen in aanwezigheid van meer dan dertig schrijvers. Met chocoladen boeken, grote idealen, vieze liedjes, oude Schrijvers,
estafettedebatten, een fenomenale feminateek, en een hele mooie literaire oogst.
Anne Provoost:
“Ik ben geboren in 1964. Ik denk dat de jaren zestig warme dagen waren waarop alles mogelijk was en kon en op de helling stond. Vandaag staan we opnieuw voor ‘warme dagen’, maar in een andere betekenis. We graaien tussen de brokstukken van gebroken idealen. Wat vinden we? Valt er iets nieuws uit op te bouwen? Hebben we nog een literaire visie op de toekomst? Tijdens mijn opgroei hadden we bakens in de tijd: 1984, 2000, 2001. Nu zijn we open wateren opgevaren. Er zijn alleen nog achterhaalde data en gepasseerde maatschappelijke deadlines. Fictie is het middel bij uitstek om naar de toekomst te kijken. Wagen we ons nog aan hetschrijven van visionaire boeken? En als we dat doen, schrijven we dan utopisch, of is apocalyptisch schrijven de enige realistische manier van werken? In ’68 zeiden we: fictie enverbeelding moeten de realiteit bepalen. Zeggen we dat nu nog? En hoe zit het met onze omgang met erotiek? Zijn we seksueel bevrijd of staan we niet zoveel verder dan toen?”
HET ZOGEZEGDE ESTAFETTEDEBAT
(¿Terug naar de barricades?)
Schrijven we nog over de toekomst? Wat is er gebeurd met de utopie? Waar is de rebellie van ’68 gebleven? Een debat zonder pauzes met een select gezelschap van lezende en schrijvende denkers, visueel en auditief versterkt voor wie het wil horen.
Uitgangspunt is het bezwerende gedicht uit BRES van Leonard Nolens: ‘Wij zijn de zwijgers na mei vijfenveertig’. De vragen die we willen stellen zijn: schrijven we nog visionaire, zeg maar utopische romans, of alleen nog apocalyptische, dystopische romans? Waar is de utopie naartoe? Dromen we nog, is de verbeelding nog aan de macht? En hoe ver staat het ondertussen met onze seksuele revolutie? Het is niet de bedoeling om er een nostalgisch retrogebeuren van te maken, maar om na te gaan of - en hoe dan wel - de thema's en toekomstbeelden van veertig jaar geleden nog relevant zijn, alles vooral bekeken vanuit de literatuur. Op het einde van de avond debatteren we over de fenomenale feminateek van LP Boon die de bezoekers ondertussen hebben kunnen bekijken.
Met Walter van den Broeck, Marc Reynebeau, Doeschka Meijsing, Martine Tanghe, Jos Geysels, Piet Piryns, Gie van den Berghe, Peter Verhelst, Abdelkader Benali, David van Reybrouck, Jo en Lucienne Boon, Anne Provoost en vele, vele anderen.
EROTICA, ZOGEZEGD EN ZOGEZONGEN
(Warme dagen, hete tijden)
Zinderend en pikant, veertig jaar na de eerste Gangreen van Jef Geeraerts, nieuwe en oude verhalen over vlees en genot. Verwacht vieze liedjes, historische filmfragmenten, onthutsende archiefbeelden en een onschuldig meisjeskoor.
We vertrekken van historische literaire werken: ‘Black Venus’ van Jef Geeraerts, de werken en de verzameling van LP Boon, het Comité van de waakzaamheid in ‘68, de protest-read-ins van hetzelfde jaar… Zo komen we bij de erotische verhalen van Frank Adam, bij vurige liefde bij Piet de Moor, en bij de vieze volksliedjes verzameld in ‘En rijen is plezant’.
Met Jef Geeraerts, Louis, Jo en Lucienne Boon, Steven en Stijn Kolacny en Scala, Gerda Dendooven, Marita De Sterck, Piet de Moor, Frank Adam & Johan de Smet, Doeschka Meijsing.
DE FENOMENALE FEMINATEEK
Het fenomeen Louis Paul Boon en zijn nooit eerder volledig ontsloten verzameling, doorlopend te bezichtigen, kinderen niet toegelaten!
HET GEHEUGEN, ZOGEZEGD
(Geen toekomst zonder verleden)
Een eerbetoon aan ons literaire geheugen. Ruth Joos interviewt, jonge schrijvers praten met oude schrijvers over hoe het was, Stephan Vanfleteren legt de karakterkoppen vast.
Omdat een toekomst zonder verleden niet denkbaar is, luisteren we naar de schrijvers geboren in de jaren twintig. Zij zijn ons literaire geheugen. Ze beschreven die ‘andere wereld’ in de jaren zestig. We vertrekken vanuit het interviewboek ‘Schrijvers gaan niet dood’ van Margot Vanderstraeten (Atlas).
In de praatstoel Jef Geeraerts, Jos Vandeloo, Simon Vinkenoog, Willy Spillebeen, Erwin Mortier, Abdelkader Benali en natuurlijk Margot Vanderstraeten.
DIT ÍS DE TOEKOMST
Exploreer de klassiekers van de toekomst, beluister de stemmen van later. Groot feest met vaste waarden en fonkelnieuw literair en muzikaal talent. Luc Janssen is uw gastheer.
Met David van Reybrouck, David Nolens , Erwin Mortier, Christophe Vekeman, Vera Marynissen, Charlotte Therssen, Stijn Vranken, Rodaan Al Galidi, Tom Naegels en met de indrukwekkende nieuwe stem Asa.
HET ZOGEZEGDE UNPLUGGED VOORLEZEN
Literaire en andere topstemmen lezen geheel onversterkt voor op de gezelligste zolder van het land (mét warme dekens & jenever).
DE ZOGEZEGDE LITERARY WARROOM
Eén zaal, vierentwintig flatscreens, evenveel filmpjes over de vierentwintig titels van De Literaire Lente, gemaakt door Visual Creations en de studenten van Sint-Lucas te Gent. Acteur Stefaan Van Brabandt vat de boeken voor u samen.
DE CHOCOLADEN BOEKEN
‘Le printemps littéraire est arrivé’
De Literaire Lente wil lezend Vlaanderen warm maken voor de literaire voorjaarsoogst. De Literaire Lente en Zogezegd in Gent bieden u de mogelijkheid om het aanbod te zien en te leren kennen, u te oriënteren, zodat u straks weet wat u wilt lezen. Het is een literaire dégustation: eerst proeven, dan beslissen.
Chocolatier Marc Vandenbussche uit Diksmuide maakt chocoladen versies van de boeken van de Literaire Lente. De bezoekers kunnen er ter plaatse van proeven. Het evenement sluit hiermee aan bij het International Edible Book Festival. Rond 1 april worden wereldwijd eetbare boeken gemaakt en opgegeten: http://www.diffusionadage.com/livremangeable/index.html
Het eten van boeken is van alle tijden. In de Bijbel staan passages waarin verteld wordt over het opeten van boekrollen. Tijdens de middeleeuwen was ‘bibliofagie’ zelfs een veroordeling. Auteurs die iets hadden geschreven dat de overheid niet beviel moesten als straf hun eigen boek opeten. Vanwege de giftige inkt en het perkament was dat geen gezonde kost. Boeken kunnen dodelijk zijn.
DE TOREN VAN BABEL
Vermaarde auteurs uit verre en nabije landen lezen elk in hun eigen taal, met nauwgezette boventiteling.
Annelies Beck en Anna Luyten interviewen Philippe Claudel, Blake Morrison, Ingo Schulze, William Sutcliffe en Igor Štiks. De groep wordt versterkt met de Antwerpenaar Joseph Pearce die schrijft vanuit een internationaal perspectief.
HET ZOGEZEGDE LIGGEND LEZEN
Geniet van een verhaal voor het slapengaan. Vierentwintig bedden-met-nachtkastje en een boek. Met wat geluk komt de auteur u hoogstpersoonlijk voorlezen. Zoniet, dan wellicht een vertrouwde stem van Radio 1.
ZOGEZEGDE VITRINESTUDIO
Radio 1-live-marathon-radio-uitzending met Koen Fillet.
HET ZOGEZEGDE SIGNEREN
Breng de boeken mee van uw favoriete schrijver en laat ze signeren, of koop ze ter plekke bij boekenstand Walry.
GRAND CAFÉ ZOGEZEGD
Rust, spijs & drank en doorlopend beelden uit het literaire archief.
DE STAAT VAN HET BOEK, ZOALS ZE ZEGGEN
Curator Anne Provoost maakt aan het begin van de avond de stand van zaken van Het Boek op.
INFO EN TICKETS:
www.radio1.be
09-267 28 28
Vvk: 15 euro
Kassa: 18 euro
Een productie van VRT-Cultuur i.s.m. Radio 1
Productie: Rik Moens
Coördinatie: Claudine Jaumotte
Zogezegd in Gent, vrijdag 4 april in Vooruit.
www.radio1.be & www.boek.be
Persinformatie:
Anne Stroobants, Hoofd communicatie Radio 1, tel. 02 741 51 63, anne.stroobants@vrt.be
Marc Boone, Stafmedewerker communicatie Radio 1, tel. 02 741 38 85
marc.boone@vrt.be
VRT Communicatie - Kamer 9L64, 1043 Brussel - tel. 02-741.35.66 - e-mail: pers@vrt.be
Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans
Stichtingsdatum: 1 februari 2007
"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"
"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.
Stichtingsdatum: 1 februari 2007
"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"
"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten