Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

27 oktober 2007

Gust is boeken beu!

Het is weer zover. Begin november, tijd om de doden te herdenken. Zowel de gewone doden, de heilige doden én de dode soldaten hebben hun eigen feestdag. De Vereeniging ter Bevordering van het Vlaamsche Boekwezen die in een ultieme poging tot modernisering en niet geheel ontoevallig op 11 september 2001 haar naam veranderde in Boek.be, organiseert het grootste rouwfestijn van het land: de Boekenbeurs.

U raadt het al, Gust heeft het concept "boekenbeurs" nooit echt goed begrepen. In vier grote hallen wordt de Nederlandstalige literatuur en al wat er voor moet doorgaan professioneel ten grave gedragen, ondersteund door duizenden rouwenden die braafjes aanschuiven, hopend op die ene verrassende info-stand.

Wat doet een volwassen mens beslissen zijn vrije dag door te brengen in een uitgebouwde zuurstofloze doodskist? Antwerp Expo is een verschrikkelijk onaangenaam gebouw. De temperatuur van de hel, het galmende geluid van een kerker en blèrende kinderen die door het lot gescheiden zijn van hun geliefden.
In ruil voor uw ziel en een prijzig toegangsticket mag je naar boekenstandjes kijken. Er zijn zoveel goede boekhandels verspreid over het hele land waar je het hele jaar door rustig je nieuwe leeswaar kan inkijken, informatie vragen en twee weken later toch beslissen om de nieuwste Harry Potter toch maar niet te kopen omdat hij al in de plaatselijke bibliotheek ligt.
Waarom wil iemand inkomgeld betalen voor een evenement waar je die luxe niet hebt? "Maar je kan er je boeken laten signeren", hoort Gust wel eens. Echte schrijvers signeren niet. Van te veel signeren krijgen ze tendinitis en daarmee kan zelfs Gust niet schrijven. Echte lezers laten hun boeken niet signeren, ze hebben wel wat beters te doen.
Alsof de routineus geplaatste handtekening van Herwig Van Hove Gusts exemplaar van 1000 seconden zoveel waardevoller maakt dat hij bij een volgende Kristallnacht zichzelf de moeite zal getroosten om het fascistische gespuis te ontvluchten en zo de toekomst van het snelkoken veilig te stellen - "Neem mij, maar spaar dit boek!". Alsof de rechterpoot van de zoveelste omhooggevallen BV ervoor zorgt dat er een emotionele band ontstaat met dat hoopje papieren.

Nog iets: Antwerp Expo heeft geen parking. Nooit gehad en veel verandering zal daar niet in komen. Gelukkig passeert tram 2 en nu ook tram 6 drie keer per uur - weliswaar quasi continu geblokkeerd door wagens op zoek naar de parking - met één wagonnetje, een mini-sardienenblik. Gust zal de vergelijking met de jodentransporten in de tweede wereldoorlog achterwege laten, maar zelfs in tijden van varkenspest wordt voor de beesten in beter transport voorzien.
De tram is het ideale voorprogramma op de Boekenbeurs. Het kaf wordt er van het koren gescheiden. Volgens welingelichte bronnen haalt minder dan 1 op 3 tramreizigers daadwerkelijk het Antwerp Expo. Zelfs in de eerste wereldoorlog waren de overlevingskansen voor de soldaten in de loopgraven groter. De Boekenbeurs, Gust zal je er niet tegenkomen. Begin november is een tijd om om de doden te rouwen, niet om je als een dode te gedragen.

Goudkopleeuwaapje TLA
26-10-2007
www.boek.be

Geen opmerkingen: