Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

7 augustus 2007

Taalpareltje !

“Lang genoeg geleden” van Roderik Six

“Lang genoeg geleden” is niet alleen het debuut van een jonge auteur uit de streek, ook de in het oog springende cover werd gemaakt door een jonge kunstenaar. De 33-jarige Sven Verhaeghe uit Poperinge creëert schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en films waar het ongrijpbare sterk aanwezig is. Zijn werk is toegankelijk en blijft in je gedachten hangen. Sven verzorgt ook de videokunst voor het dj-collectief “Electric Café”. Beroepshalve geeft hij kunstonderricht aan de bewoners van De Lovie. Op de cover van “Lang genoeg geleden” staat zijn werk “Unfolding red dot”, een intrigerende uitnodiging om het boek te lezen.

Lokkertje ! Het boek is ingedeeld in de vier natuurelementen : water, vuur, lucht en aarde. Bijna het volledige verhaal speelt zich af op een zaterdagavond. In “Water” maken we kennis met het hoofdpersonage. De naamloze persoon neemt een bad en zinkt letterlijk en figuurlijk weg in gedachten, iets dat telkens doorheen het volledige boek terugkeert. Zo krijgen we een bijna gelijklopend badritueel tussen nu en vroeger als kind. Hierin speelt, net zoals in de rest van zijn leven, de moeder een belangrijke rol. Hij maakt zich klaar om samen met zijn moeder naar een voorstelling te gaan, de vertoning van zijn leven. Meteen blijkt ook de kerk van grote betekenis te zijn in dit verhaal want zelfs de schouwburg associeert hij met de kerksfeer. In “Vuur” lezen we hoe de relatie was tussen hem en zijn vader en zijn moeder. Typerend hiervoor is zijn droom als kind. Een draak braakt : “Ga, verlaat, verga”. Aan de hand van deze drie woorden maken we zijn geboorte mee. De vader verwoordt dezelfde geboorte heel droog met de woorden : “Toen kwam jij, lelijk als de nacht, gelijk een rat uit haar hol gekropen”. In “Lucht” en “Aarde” maken we de afloop van deze avond mee. Kan de hoofdpersoon zijn zware psychologische juk nog van zich afwerpen of bezwijkt hij onder deze last ?

De auteur ! De 28-jarige Roderik Six is afkomstig uit Ieper maar woont nu in Reninge. Hij is werkzaam als magazijnier in De Lovie. Hier verzorgt hij ook dj-sessies in de snoezelruimte voor diep mentaal gehandicapten. Dit zorgt voor een heel aangenaam effect die de mensen prikkelt zodanig dat ze heel anders reageren dan gewoonlijk. Roderik publiceerde al eerder teksten in Dighter en De Nieuwe Gemeenschap Gent, maakte stukjes voor Studio Brussel en schreef kortverhalen bij het werk van Sven Verhaeghe. Als dj Roderik is hij actief in het dj-collectief “Electric Café” dat zich toelegt op avant-garde elektronica. “Lang genoeg geleden” is zijn debuut en wordt uitgegeven door de internetuitgeverij “Free Musketeers”.

Veritas mea ! De Bibliomaan schenkt ook aandacht aan plaatselijke auteurs waarvan de boeken niet altijd uitgegeven worden door de gevestigde uitgeverijen. “Lang genoeg geleden” is een aanrader, een boek dat je zeker tweemaal moet lezen. De eerste maal voor de inhoud, de tweede maal om stil te staan bij de mooie woordspelingen en om de dubbele bodems te vinden waarmee het boek vol staat.Het wordt deze maal heel moeilijk om er de leukste zin uit te halen want het boek staat vol met taalpareltjes. In “Lang genoeg geleden” krijgen we een moderne versie van het alom gekende Oedipus-verhaal : de zoon vermoordt z’n vader omdat hij verliefd is op z’n moeder. Hoe deze hedendaagse versie afloopt, moet je uitzoeken door de geheimen uit het woordenbad te ontsluieren en dat duurt tot aan het laatste leesteken. Het debuut van Roderik Six is experimenteel en veelbelovend. Ik kijk al uit naar zijn volgende boek dat hopelijk wel z’n weg zal vinden naar de grote uitgeverijen.

Extraatje ! Op een bepaald moment zegt de vader : “Haar engeltje zal altijd een cherubijntje blijven”. Een cherubijn is een engel van het tweede koor. Altijd stonden zij op de tweede rij na de serafijnen, engelen van hoge rang. Cherubijnen waren afschrikwekkende bewakers, ook het “Hof van Eden” werd bewaakt door een cherubijn met een vlammend zwaard nadat Adam en Eva verjaagd werden.

De leukste zin ! “Bladeren tikten elkaar droogdood aan. Ontnervde navelstrengen braken met de drager en dwarrelden ter aarde.”


Roderik Six is op zondagnamiddag 19/8, om 14u00 en om 16u00, samen met La Fille d’O en Peter Holvoet-Hanssen te gast op Île D’Amour in de Blankaart te Woumen.

Marc Vandenbussche




Geen opmerkingen: