Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

22 oktober 2012

TAPIACO STELT TENTOON IN PRAAG


Tot en met 31 augustus vindt er een tentoonstelling plaats van de Antwerpse kunstenaar 
TAPIACO in de ABF galerij

Architecture & Building Foundation
Wenceslasplein 31 in Praag

met als thema: "Back to the future"

***********************************************************************

Expositie van de Vlaamse kunstenaar Tapiaco in Praag


Tot 2 september exposeert de Vlaamse kunstenaar Tapiaco, pseudoniem van de uit Limburg afkomstige en sedert jaren in Antwerpen wonende Willi Smeuninx, in de Galerie ABF van de 'Architecture & Building Foundation' aan het bekende Wenceslasplein in Praag.

Voor deze experimentele kunstenaar is Praag geen onbekende, integendeel. Hij studeerde er aan de Academie voor Schone Kunsten in 1969 waar hij in datzelfde jaar een  tentoonstelling kreeg aangeboden waarna een tentoonstelling in de Club van de 17de November Universiteit volgde. In 1989 werd in Galerie Fronta een overzichttentoonstelling van heel zijn oeuvre georganiseerd en in 1997 werd hij uitgenodigd voor een internationale expositie in het Lichtensteinpaleis in Praag onder auspiciën van U.N.E.S.CO.

Tapiaco heeft geschilderd, maakte collages en objecten, altijd op zoek naar de vormexpressie rond het onuitputtelijke thema van het Afgeronde Vierkant. Vaak gaat het uitdiepen van technische en plastische elementen gepaard met een experimentele en ironische benadering. Een recente reis naar Turkije bracht hem in contact met de in 1964 ontdekte onderaardse stad Kaymakli in het aan grotten en rotsen rijke gebied van Cappadocië.
De beelden van ondergrondse holen en gangen, waar heel de geschiedenis lang menselijke aanwezigheid was, deden hem denken aan zijn eigen werk uit de beginperiode. Hij fotografeerde ter plaatse deze spelonkachtige maar kale ruimtelijkheid, waarin her en der vormen als afgeronde vierkanten zijn te ontdekken. In Praag kreeg hij nu de kans om een reeks van zowat 21 ingekleurde foto's op groot formaat (80 x 120 en 100 x 150 cm) te exposeren.

Voor Tapiaco betekent dit een tussenstap, namelijk dit thema nu eens als fotograaf te hebben benaderd en vastgelegd. Als kunstenaar heeft hij vooral oog voor de architecturale mogelijkheden die geboden worden, een uitgeholde werkelijkheid, grotten en gangen, openingen en gaten, de  poreusheid van aarde en steen, de lichtspelingen en rondingen. Zacht en toch krachtig, intiem en tegelijk overweldigend, historisch maar met een zweem van geheimzinnigheid want alle vragen rond de bevolking  die er onderdak zocht zijn nog niet opgelost.

Deze digitale foto's sluiten aan bij de lange lijst van werken die op een overzichtelijke dvd werden gecatalogiseerd. Maar meteen vormt het een uitdaging om verder te gaan en op deze 'vondsten' verder te bouwen. De expositie in Praag knoopt aan bij vroeger  en verwijst meteen naar een vervolg in de toekomst, vandaar de toepasselijke titel Back to the future .

Guy van Hoof, auteur

17-07-2012

*********************************************************************************Geen opmerkingen: