Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

4 oktober 2012


Schrijverskring Gyrinus Natator 4 oktober 2012
SCHRIJFBERICHT 87 (113)
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Het “Schrijfbericht” is een knipsel- en mededelingenbrief uitsluitend bedoeld voor intern gebruik in Schrijverskring Gyrinus Natator, in de kring van oud-redactieleden en -medewerkers van OpSpraak en in persoonlijke contacten van dezen. Het pretendeert in geen enkel opzicht volledigheid; het geeft slechts opmerkingen, signaleringen en citaten, die anders als “losse” netberichten zouden worden rondgestuurd.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
De auteur is nooit klaar; hij verlaat alleen de tekst.
Joseph O’Connor.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Cristina Branco opent Slauerhoff festival
Van 10 t/m 25 november vindt de derde editie van festival Literaire Meesters plaats, ditmaal geheel gewijd aan de Nederlandse dichter Slauerhoff. Op 10 november zal de vermaarde fadozangeres Cristina Branco het festival openen. Ze keert nog één keer terug naar haar inmiddels klassiek geworden repertoire van fado’s op teksten van Slauerhoff.
J. Slauerhoff (1898 -1936) is één van de bekendste Nederlandse dichters uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zijn diep melancholische gedichten vol Weltschmerz en zijn leven als wereldreiziger en bohemien spreken nog altijd tot de verbeelding. Filmfragmenten, gesprekken en voordrachten geven tijdens de openingsvoorstelling een beeld van de eeuwige werver Slauerhoff. Daarnaast wordt ook een nieuw boek gepresenteerd door samenstellers en Slauerhoffkenners Menno Voskuil en Arie Pos.
Met veel onbekende en deels ongepubliceerde gedichten en brieven is deze bundel een ware schatkist voor de Slauerhoff-liefhebber.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Op zoek naar Odysseus als beeldverhaal
Selene Broers heeft een stripverhaalversie van mijn Odysseusverhaal getekend (en de tekst een beetje ingekort, vertaald en na laten lezen door een Amerikaanse vriendin die ook schrijft):
http://searchingforodysseus.smackjeeves.com/
Het zijn maar 5 pagina's en zwart-wit, maar het was wel iets wat ik al een tijdje wilde uitproberen.
Met het verhaal Op zoek naar Odysseus won zij in 2010 de Nieuwegeinse Literatuurprijs voor proza.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Een gratis boek in crisistijd: bundel van Nederlandse en Vlaamse dichters
Zalig in de strandstoel van haar adem
De geselecteerde dichters waren eerder “gastdichter” op De Geletterde Mens, het internettijdschrift waarvan Thierry Deleu sinds 2007 de eindredactie verzorgt. De Geletterde Mens wordt zowel bij ons als in Nederland frequent gelezen.
De 22 dichters stuurden allen tien gedichten in. Deleu koos van elke dichter vier gedichten. De bundel telt dus 84 gedichten. Elke gastdichter wordt voorgesteld met foto en cv. Het boek telt 150 bladzijden.
In overleg werd gekozen voor het ebook.
E-boeken hebben veel voordelen. Je kunt de bundel 24 uur per dag, 7 dagen per week binnen enkele minuten lezen en/of afdrukken. Op deze manier hoef je er je huis niet voor uit.
E-boeken hebben een langere levensduur: zij kunnen altijd opnieuw elektronisch geüpdatet worden en altijd opnieuw afgedrukt (geprint).
Normaal betaalt de lezer voor het downloaden enkele euro’s, die de ‘uitgever’ in rekening brengt, maar Zalig in de strandstoel van haar adem is gratis als dank aan het trouw lezerspubliek.
De geselecteerde dichters zijn:
Claude Aendenboom, Gerdy Bollaert, Hervé J.Casier, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Hervé Deleu, Marleen De Smet, Staf De Wilde, Maularia Fist (Nl), Fernand Florizoone, Paula Hagenaars (Nl), Monika Macken, Luc C. Martens, Mark Meekers, Edith Oeyen, Ruud Poppelaars (Nl), Ina Stabergh, Katelijn Vijncke, Nathalie Vilain, Frans Vlinderman, Lisette Waterschoot.
Gastheer: Thierry Deleu
De bundel kan worden verkregen op
http://www.knightsrazor.be/xDocs/eboekgastdichters.pdf
Dit is de zevende bundel die de Oostduinkerkenaar zijn vele lezers zomaar aanbiedt. Amor vincit omnia (2007) was de eerste, daarna volgden Bourgondische suite (2009), Helvetiaanse verzen (2009, Wulpen in nevel van tijd (2010), Eb en vloed (2010) en Chaos (2011).
Het spreekt vanzelf dat Deleu door zijn talrijke initiatieven gul bijdraagt tot de culturele uitstraling van Koksijde in Vlaanderen en Nederland.
In december verschijnt bij Razor’s Edge Editions zijn omvangrijk essay over wetenschap, religie en spiritualiteit, met als titel Schoon volk in de hemel?. Het is een literair vertoog, zonder expliciete wetenschappelijke verklaring. Deleu is geen wetenschapper, maar een schrijver.
Thierry Deleu is bekend als literaire duizendpoot: dichter, romancier, essayist, biograaf, bloemlezer, auteur van enkele leerboeken Nederlands, als eindredacteur van verschillende tijdschriften en uitgever.
Als recensent drukt hij een stempel op de (vooral) poëtische producten van de laatste jaren. Zijn oordeel wordt (vooral door ingewijden) op prijs gesteld.
In Nederland en Vlaanderen wordt hij gewaardeerd als recensent, criticus en bevlogen inleider van boeken en beeldende kunsten. De Geletterde Mens Uitgevers
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Creatief schrijven bevordert zelfbeeld
“Er is maar één ding beter dan lezen, en dat is schrijven!”
Uit onderzoek blijkt dat creatief schrijven het zelfvertrouwen en de eigenwaarde bevordert. Dat betekent wel dat je soms jouw grote project aan de kant moet leggen en je bezig moet houden met creatieve schrijfopdrachten en/of -cursussen.
Lees verder…
Bericht uit Schrijven Online.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
De mooiste zin van 2011
Het literaire tijdschrift Tzum kent ieder jaar een prijs toe aan de mooiste zin uit een roman van het afgelopen jaar. De prijs bestaat uit een beker en evenveel euro's als er woorden in de zin staan. In dit geval zijn het er 99, en is de prijs voor de schrijver L.H. Wiener, die in zijn roman Shanghai Massage schreef:
„Ik zou mijn moeder nog wel eens in die dikke Velsense vissersneus van haar willen knijpen, een neus die van geen ophouden wist, in tegenstelling tot mijn moeders nieren, die het begaven onder de druk van alle medicijnen -nu ja, niet echt knijpen, want een beetje zoon die knijpt zijn moeder niet, die eert het wijf dat moeder heet, maar die dikke kokkerd van een gok van haar, dus, tussen mijn wijs- en middelvinger en duim pakken, zoals ik vroeger vaak deed, om te plagen, als een soortement van liefkneuzing, dat zou ik graag nog eens een keertje doen.”
Voor het weblog Neder-L schreef de taalkundige en Taalpost-redacteur Marc van Oostendorp een analyse van deze zin.
Uit: Taalpost 1343, 19 september 2012.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Zeven redenen om te bloggen als schrijver
Met een eigen blog lezers vinden en binden.
Een boek schrijven is één ding. Het boek vervolgens promoten is iets heel anders. Je eigen website en/of blog kan goed als basis dienen voor je boekenpromotie. Het stelt je in staat om al ver voor de publicatie van je boek lezers te vinden en te binden. En wel omdat een blog een aantal promotionele voordelen heeft. Lees verder op http://daretoo.nl/entry/1600/.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Discussiëren met Van Dale
Volgende week organiseert woordenboekmaker Van Dale groepsdiscussies over de toekomst van de dikke Van Dale. De bijeenkomsten vinden plaats op loopafstand van het centraal station van Utrecht. Iedereen die Nederlands spreekt, wordt uitgenodigd mee te doen - ook bijvoorbeeld mensen die (bijna) nooit een woordenboek gebruiken. Als dank ontvangen deelnemers een kleine attentie.
Reiskosten worden vergoed.
Wie zich wil aanmelden, dient eerst een kort onelineformulier in te vullen.
Uit: Taalpost 1349, 3 oktober 2012
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Belangwekkende webdomeinen
Schrijvers
Het vliegend varken www.hetvliegendvarken.nl
Eigentijdse poëziekoerier. Webdomein van Jakob Rosenbaum.
Schrijven
Stichting Schrijverspantheon http://www.schrijverspantheon.nl
SchrijversPantheon organiseert literaire evenementen die het lezen bevorderen. Nu:
Henriette Roland Holst-project met gedichtenwedstrijd en tentoonstelling
Taal
Vernoeming.nl http://www.vernoeming.nl/
„Over namen en meer”.
Uitgevers
Ons Woord http://onswoord.nl/
Nieuwe uitgeverij van digiboeken.
Parelz http://www.parelz.eu
Uitgever van verhalen.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Ontvangers van het Schrijfbericht
“Schrijfbericht” is het onderlinge mededelingenblad van de leden van Schrijverskring Gyrinus natator (SGN) en het GB2L, "Genootschap ter bevordering van de belangstelling voor literatuur”.
Paul Boluijt, Pieter Hoekstra, Athy van Meerkerk en Monique van Roosmalen zijn leden van de SGN; Selene Broers, Thierry Deleu, LeoArie Elsenaar, Deborah Klaassen, Jos van Liempdt, Jakob Rosenbaum, Susan van Schijndel, Natasza Tardio, Chloé van Uum van het GB2L; Dick van Zijderveld van beide kringen.
N.B. Natasza Tardio is ene nieuw lid van GB2L.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Kopij inleveren
Het Schrijfbericht is een communicatiemiddel tussen voor de leden van de SGN en het GB2L. Ieder van hen kan dus kopij insturen. Het gaat om korte mededelingen, aankondigingen of signaleringen.
Zend je tekst naar info@dickvanzijderveld.nl, dan wordt het bericht in het eerstvolgende “Schrijfbericht” opgenomen. Houd als vuistregel een omvang van maximaal 250 woorden aan. De “Schrijfberichten” verschijnen gemiddeld eenmaal per twee tot vier weken. DvZ
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Geen opmerkingen: