Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

9 augustus 2011

NESTORPRIJS 2011

Toen zij vijf jaar geleden geconfronteerd werden met de zoveelste miskleun bij het toekennen van literaire prijzen in Vlaanderen, werden al die willekeur en vriendjespolitiek de redactie van het tijdschrift Heibel te machtig. Om toch voor een klein tegenwicht te zorgen riepen Frans Depeuter en Robin Hannelore een nieuwe prijs in leven: de Nestor. De bedoeling is oudere kunstenaars die zich consequent en stijlvol hebben ingezet voor de Vlaamse cultuur, de verdiende erkentelijkheid te betonen en op gepaste wijze te huldigen. Het is een a-politieke prijs met als motto ‘Oud maar niet out'.
De gevierde Nestors waren vooralsnog Jan Veulemans, Herman Vos en Miel Cools in 2007, Will Ferdy en Gaston Durnez in 2008, Louis Neefs (+, vertegenwoordigd door zijn zus Connie) en Cas Goossens in 2009, en Zjef Vanuytsel, Frank-Ivo van Damme en Joke van den Brandt in 2010. Voor het 'nestoraat' van 2011 viel de keuze op de kleinkunstenaar Louis Verbeeck en de folkgroep De Elegasten.
De Nestors ontvangen een oorkonde van de kalligraaf Jos Boeckx en een symbolisch beeldje, 'de Nestor’, ontworpen door de keramiste Reinhilde Van Grieken. De eerste twee jaren kregen ze ook een ets van kunstschilder-beeldhouwer Achilles Cools, sindsdien ontvangen ze een ets van kunstschilder Renaat Veris
Van in het begin kreeg het initiatief de volle steun van de cultuurraad en het stadsbestuur van Herentals. De eerste uitreiking vond plaats in de Lakenhalle te Herentals, daarna ging het evenement door in cc ’t Schaliken. Het aantal belangstellenden ging telkens in stijgende lijn: van 120 in 2007 tot ca. 300 in 2010).
De redactie van het tijdschrift Heibel, cc ’t Schaliken, de cultuurraad en het stadsbestuur van Herentals nodigen iedereen van harte uit op de uitreiking van de Nestorprijs 2011 op zaterdag 20 augustus om 15 uur in cc ’t Schaliken, Grote Markt 35, te Herentals (graag aanwezigheid bevestigen aan Frans Depeuter, tel. 014-26 63 39 of depeuter.frans@telenet.be)


Het programma ziet eruit als volgt:


Verwelkoming door Paul Snoeys, voorzitter cultuurraad
Inleiding door Ingrid Ryken, schepen van cultuur
Een verhaal van Dario Fo – door Erik Goris
Mediterrane liederen door Herman Elegast en Quirilian
Laudatio voor De Elegasten – door Frank De Vos, auteur
Louis Verbeeck – door Gaston Durnez, auteur
Een verhaal van Dario Fo – door Erik Goris
Uitreiking van de Nestors aan Louis Verbeeck en De Elegasten
Louis Verbeeck leest enkele humoristische teksten
Het Ensemble Herman Elegast zingt en speelt
Slotwoord door Frans Depeuter, redacteur van Heibel
Aansluitend is er een receptie, aangeboden door het stadsbestuur.  

Geen opmerkingen: