Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

13 mei 2011

Galmaarden op de poëtische kaart?


Op 22 januari 2011 proclameerde ik tijdens de officiële aanstelling voor een periode van een jaar mijn winnende gedicht over de Galmaardse beek ‘De Mark’. Terzelfder tijd drukte ik de hoop uit om er, zoals de vorige vier dorpsdichters, in te slagen Galmaarden op de poëtische kaart te plaatsen en zodoende poëzie nog dichter naar Galmaarden te brengen, want wat het dorp doet met de dichter, doet de dichter met het dorp….
Inmiddels vloeide mijn 3de dorpsgedicht uit de pen en kan je het gedurende 1 jaar lezen op de binnenkoer van het Baljuwhuis. Vanuit Antwerpen werd me gevraagd mijn visie over het dorpsdichterschap te schrijven voor het Lexicon van de Europese Stadsdichters. Ik aarzelde omdat ik me nog steeds dat garnaaltje voel tussen de dolfijnen… walvissen zijn gedrochten ;o). Wanneer het lexicon het daglicht ziet blijft voorlopig een raadsel. Feit is dat ik hiermee Galmaarden wil enten op de Vlaams/Nederlandse culturele kaart.
Beste vriend(in),
Ach, ik weet het, gedichten worden niet door iedereen graag gelezen. Misschien ben jij zo iemand, misschien niet.
Is poëzie stroperig en legt het alles wat wringt onder de mantel van de liefde? Is poëzie helend als het in je kraam past en troost het als een gebed? Is poëzie saai? Neen, ja, ja en neen/ja. Maar zonder poëzie kan je niet leven. Je leest poëzie in de ogen van een kind, een geliefde, een ouder of in de voortgang van een wolkenstoet, de schittering van zon in zee, een muziekstuk, een verwelkoming, een zegeviering, een eerste of laatste handdruk, … vanaf hier kan je doen aan invulling.
Sedert januari 2011 werd ik dus aangesteld als dorpsdichter van Galmaarden. Deze aanstelling houdt in dat ik gedurende het jaar 2011 tenminste vier gedichten schrijf, al dan niet op vraag.
Op de blog http://blog.seniorennet.be/marleen_de_smet_galmaardse_dorpsdichteres_2011 werden enkele puntjes op de i gezet. Een blog is nooit ‘af’. In de nabije toekomst zal je regelmatig een nieuwe bijdrage lezen.
En wil je weten wat ik denk over stads- of dorpsdichterschap, dan moet je zeker bovenstaande blog bezoeken.
Met sympathie,
Marleen
Galmaardse dorpsdichter(es)
Lees meer op:
------------------
http://blog.seniorennet.be/onderweg_met_marleen_de_smet
http://blog.seniorennet.be/fotogedichten_van_marleen_de_smet
http://blog.seniorennet.be/geraardsbergen_gaandeweg_met_marleen_de_smet
http://www.belart.be/nl/poezie.htm

Geen opmerkingen: