Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

9 november 2010

Ingestuurd door Ruud Poppelaars (Nederland)

Ko de Laat viert twintig jaar vormvast.
Een jubileum tournee.


De eerste bundel van de Ko de Laat stamt uit 1991. Hij begon met dichten in 1990. Twintig jaar vormvaste poëzie en liedteksten zijn hem in het gezicht niet aan te zien. Fris ogend en monter; sympathiek en guitig en met een gepaste, licht geankerde trots vertelt hij me over zijn beginjaren als dichter en over zijn jeugd.

Van kind af aan heeft hij al interesse in het artiestendom . Met veel theater tussen de schuifdeuren zoals hij dat zelf zegt. En tekenen. Pas later kwam het accent op schrijven te liggen. Deze maand verschijnt dan zijn 20ste bundel.

Titel: DE BOODSCHAPPEN BREKEN DE DAG

Presentatie: Zondag 21 november 2010 om 15.00 uur
Locatie: Paradox, Telegraafstraat 62, Tilburg

Of te bestellen via info@kodelaat.nl
Met één bundel per jaar en nog zo’n vijftig snelsonnetten per jaar die hij op www.gedichten.nl plaatst kan ik wel spreken van een tamelijk productief dichter. De meeste tijd zit hem echter niet in het schrijven op zich. “De meeste tijd vormt het zoeken naar de juiste vorm die bij de inhoud past.” De inhoud is namelijk voor Ko de Laat wezenlijk belangrijker dan de vorm. En dat vind ik opmerkelijk, dat een vaste vorm dichter dat zegt. Géén rederijkers dingetjes of rederijkers schouderklopjes - zegt ie. Daar is het me niet om te doen. Je moet weten wanneer de techniek te gebruiken. En wat zijn techniek betreft is hij schatplichtig aan Drs. P. blijkt, en hij haalt lachend een persoonlijk voor hem gesigneerd boek van Drs. P. uit zijn tas. Andere dichters/schrijvers die hij bewondert zijn Ivo de Wijs, Willem Wilmink, Jan Boerstoel, Irina Ratoesjinskaja en Wislawa Szymborska.

Om zijn jubileum te vieren gaat Ko de Laat een jaar lang op tournee. Op diverse podia zal hij te zien zijn. Met een extra zwaar accent op deze maand, november want naast de presentatie van zijn 20e bundel, presenteert hij drie dagen eerder ook nog een andere uitgave, STADSGEZICHTEN van Tilburg met illustraties van Linda van Erve. Hierin doet Ko de Laat allerlei indrukken op als hij door Tilburg loopt.

Maar er is meer. Ik kan de lezer aanbevelen hem te volgen via hyves: http://kofest2010.hyves.nl/ of facebook: http://www.facebook.com/pages/Ko-de-Laat-Festival/131126006909396

Omdat ik zelf ook Tilburger ben en groot geworden met de Tilburgse Kermis koos ik uit Ko’s oeuvre een typisch kermisgedicht uit voor de lezers van De Geletterde Mens


HET GROTE RAADSEL


 Waar komen al die mensen toch vandaan?
 Waar houden ze zich heel het jaar verscholen?
’t Is of ze slechts een dag of tien bestaan
Om op de kermis rond te mogen dolen

Ze ogen hariger bij volle maan
Ze lijken aan een trollennest ontstolen
Waar komen al die mensen toch vandaan?
Waar houden ze zich heel het jaar verscholen?

En als ze naderhand op huis aan gaan
Waar zijn die huizen dan? Of zijn het holen
Spelonken, dassenburchten of riolen?
Er móet een plek zijn voor die karavaan…
Waar houden ze zich heel het jaar verscholen?

Geen opmerkingen: