Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

22 juli 2009

Uit "De Telegraaf" van maandag, 29 juni 2009

'Nederland geeft niks om Vlaanderen'

DIEST - „Nederland geeft niks om Vlaanderen, wat we al weten sedert 1830. Nederland houdt geen rekening met Vlaanderen.”
Het ontgaat de Nederlandse publicist Jeroen Brouwers dan ook waarom hij het afgelopen weekeinde een prijs heeft gekregen die de Vlaams-Nederlandse Prijs voor Culturele Samenwerking heet.
„In de Nederlandse media is er zo goed als geen aandacht aan besteed, wat symptomatisch is bij alles wat aldaar uit Vlaanderen komt aanwaaien.”
De Nederlands-Vlaamse samenwerking is volgens Brouwers een farce.
„Nederland luistert niet naar Vlaanderen en de culturele samenwerkingsonderneming Taalunie is een schimmeninstituut, sowieso van weinig nut, waar kennelijk alleen Nederland de dienst uitmaakt”, stelt Brouwers, die de Nederlandse cultuurminister Ronald Plasterk ook maar 'een cultuurpinokkio' vindt.
„Er is van alles rot en er stinkt van alles in de culturele Zuid-Noord Noord-Zuid samenwerking. Het lijkt wel een huwelijk dat in stand wordt gehouden voor het huis, voor het geld, voor de kinderen, voor de buren, uit gewenning of luiheid, maar al lang niet meer uit wederkerige liefde.”
Er is dan wel die Vlaams-Nederlandse Taalunie voor de culturele samenwerking, maar daar heeft Brouwers het duidelijk helemaal mee gehad. De Unie kende hem in 2007 weliswaar de Prijs der Nederlandse Letteren toe, maar Brouwers noemde het bedrag van 16.000 euro een aanfluiting en nam de onderscheiding niet in ontvangst.
„Het ene opperhoofd der unie, de Vlaamse cultuurminister Bert Anciaux, heeft geprobeerd het andere opperhoofd, zijn Nederlandse collega Ronald Plasterk, te overtuigen van de redelijkheid, ook vanuit prestigieus standpunt, het geldbedragje te verhogen. Vergeefs. De Nederlandse cultuurbobo Plasterk had zelf al, naar eigen onfeilbaar inzicht, uit eigen beweging en initiatief, zonder vooroverleg met zijn Vlaamse medebestuurder Anciaux beslist en besloten, dat het geldbedragje niet zou worden verhoogd, terwijl hij doof bleef voor de tegenargumentaties en -voorstellen van Vlaamse zijde. Symptomatisch.”
Daarbij komt dat de prijs wel erg vaak naar Nederlandse schrijvers gaat, vindt Brouwers.

Geen opmerkingen: