Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

14 juli 2009

Tweede Caraïbische Letterendag
Lelu! Lelu! Het lied der vervreemding!


De Caraïbische Letterendag van 2009 zoekt antwoorden op de vraag: wat kunnen grote voorlopers betekenen voor jonge kunstenaars? De bijeenkomst wil tevens een eresaluut brengen aan een van de grote Surinaamse schrijvers: Edgar Cairo (1948-2000).

Edgar Cairo schreef maar liefst veertig boeken: romans, poëziebundels, theaterstukken, essays. Hij was de eerste migrant-schrijver die columns ging schrijven voor de Volkskrant. In al dat werk belicht hij wat hij noemde “het negerschap” : de geschiedenis en het verdriet van de zwarte mens, in Afrika, het Caraïbisch gebied en als migrant in Holland. Als kleine hosselaar op een achtererf en geslaagd zakenman, als verzetsheld en koning, als trotse neger én als mens die vooral met zichzelf worstelt. Cairo schreef in het Nederlands en het Sranan en vooral: in zijn eigen “Cairojaans”. Zijn tijd ver vooruit riep hij evenveel bewondering als weerstand op. Maar hoe men zijn werk ook inschat: virtuoos was het altijd.

Wat heeft deze explosieve schrijver nog te melden aan de generaties na hem. Hoe kan niet alleen Edgar Cairo inspireren, maar hoe kunnen al die grote kunstenaars die ons vooraf gingen ons tot voorbeeld zijn? Hoe put je kracht uit zulke machtige voorlopers? Waarom spelen voorlopers een grotere rol voor de jonge Marokkanen dan voor Antilliaanse of Surinaamse schrijvers? Welke betekenis heeft traditie? En vooral ook: hoe vind je je eigen weg?

Programma

In een theatrale setting roepen Felix Burleson en Michiel van Kempen de mens Edgar Cairo op, in en rond zijn eigen teksten. Medewerking verlenen o.m. Ena Jansen en Bert Paasman.

In film- en audiofragmenten zien en horen we Cairo aan het werk; Lydia Emanuels vertelt over Cairo’s hoorspel De smaak van Sranan libre, dat hij in enkele dagen tijds schreef na de decembermoorden.

Vraaggesprek met Arthur en Henriëtte Cairo, broer en zus van Edgar. Zij vertellen over de man die ook hun leven veranderde. Arthur Cairo draagt een gedicht van zijn broer voor.

Pauze

Auteurs laten hun werk horen en debatteren onder leiding van Noraly Beyer:
o.a. Maarten van Hinte – Michael Tedja - Ellen Ombre

Muzikale uitsmijter: funky grooves en latin met de jazzformatie Sky Dive.

Presentatie van de avond: Manoushka Zeegelaar

met medewerking van Eva Essed
(programma onder voorbehoud)

In de bibliotheek zal een expositie rond het werk van Cairo worden ingericht. Een boekenstand zal aanwezig zijn.

Organisatie: Werkgroep Caraïbische Letteren
Datum: zaterdag 5 september 2009.
Aanvang: 19.00 uur!!
Plaats: grote zaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam
Toegang: € 10,-.

Maatschappij der Nederlandse LetterkundeWerkgroep Caraïbische Letteren
Postbus 343
21001 AE Amsterdam
E-mailadres Werkgroepcarlet@gmail.com
Website www.caraibischeletteren.com
Bezoek ook onze blogspot Caraibisch uitzicht http://caraibischeletteren.blogspot.com/

Geen opmerkingen: