Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

12 juni 2009

"Oefeningen voor weerzien" van Bert Bevers


Monotypes van Bert Bevers
Van 15 juni tot 20 juli 2009 is in de Openbare Bibliotheek aan de Kapelstraat 64 in Hoboken Oefeningen voor weerzien te bekijken, een expositie van werk van Antwerpenaar Bert Bevers.

Een monotype is een plaatdruk waarbij van een glazen plaat wordt gedrukt zonder dat deze gegraveerd of geëtst wordt. De afbeelding wordt van de plaat, waarop zwarte plakkaatverf is aangebracht, afgerold. De oplage is telkens een unicum, want slechts bestaande uit één exemplaar. Bert Bevers, die tevens dichter is, maakt ook monotypes.

"Een dichter kan uitzuiveren, slijpen aan een gedicht, herschrijven, iets weglaten, iets bijvoegen. Met monotypes kan dat niet: het moet allemaal in één keer gebeuren," aldus kunstkenner Roger Nupie. "Bert Bevers heeft in zijn monotypes een heel eigen beeldtaal ontwikkeld, met veel ritme en beweging. Wie goed kijkt ontdekt herkenbare elementen in deze werken die op het eerste zicht abstract lijken en misschien wat somber. Heeft de dichter ook in dit werk toch weer een verhaal willen vertellen? Bert Bevers tekent voor werk dat verrassend is, uitnodigt, uitdaagt en getuigt van kunst en kunde."

Dinsdag, woensdag en donderdag 10.00-20.00 uur.
Vrijdag en zaterdag 10.00-17.00 uur.

Geen opmerkingen: