Ik word met enige regelmaat gepolst met de vraag of ik interesse zou hebben in de positie van Dichter des Vaderlands. Totnogtoe heb ik daarop afwijzend gereageerd, vandaar dat ik bij de huidige race niet te bekennen ben, maar de godverlaten visieloosheid van de huidige kandidaten dwong mij ertoe mijn huidige positie te heroverwegen. Ik stel mij, om het kort te houden, beschikbaar voor de volgende ronde. En om geen opportunisme verweten te worden maak ik nu alvast mijn politieke programma bekend dat ik als Dichter des Vaderlands zal gaan uitvoeren. Het is een stuk ingrijpender dan de programma’s van de huidige kandidaten die, naar mijn smaak, weinig visie hebben over waar het met de poëzie naar toe moet in Nederland.
Dit zijn mijn programmapunten:
* Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat terroristische boodschappen vaak worden verspreid via tertiare media, zoals computerspellen. De Nederlandse regering is er zich niet van bewust dat de poëzie een van de belangrijkste tertiare media is en dat terroristische cellen in Nederland heel wel geheime boodschappen via gedichten zouden kunnen verspreiden. Wat ik ga doen is een overheidsinstantie opzetten die alle nationaal geproduceerde poëzie moet gaan scannen op potentiele terroristische boodschappen. Deze instantie, het poëziebureau, zal natuurlijkerwijze bestaan uit dichters die tegen een normaal ambtenarensalaris de hele dag poëzie lezen in het belang van de nationale veiligheid. Aangezien dit een defensieve toepassing is kan het worden bekostigd door 1 apache helicopter minder aan te schaffen volgende keer. Nederland zal er een stuk veiliger op worden.
*Poëzie op scholen dient ten strengste te worden verboden, om de nieuwsgierigheid van leerlingen aan te wakkeren. In lesmateriaal wordt met geen woord over de poëzie gerept, komt poëzie te berde dan moet er keihard worden ingegrepen. Op deze wijze wordt de poëzie weer tot wat zij behoort te zijn: een buiten het systeem staande beweging in plaats van een sukkelige interesse van wat uitgerangeerde stoffige figuren.
* Aangezien de Nederlandse dichters allemaal tegen een ambtenarensalaris bij het poëzieburo aan de slag kunnen wordt het Fonds der Letteren omgevormd tot het Fonds der Kritiek. Taak van het Fonds der Kritiek is ervoor zorg te dragen dat de Kritiek in Nederland gesubsidieerd wordt en van hoog internationaal niveau gaat zijn. Deze kritiek mag zich niet beperken tot de Nederlandse productie maar moet ver over de grenzen om zich heen slaan met in perfect Engels geschreven stukken, zodat Nederland internationaal op kritisch vlak flink op de kaart wordt gezet. Wij zijn nu zo goed als uitgerangeerd.
* Bibliotheken met geen volwaardige poëziesectie worden de lucht in geblazen. Om een provisorisch voorbeeld te stellen beginnen we met de bibliotheek van Heemstbroekhuizen.
* Een deal wordt gesloten met Google dat bij elke zoekopdracht op welk woord ook een gedicht als eerste resultaat in de zoekmachine verschijnt. Hiertoe kan om Google te omzeilen ook een filter worden ontwikkeld.
*Een dichter wordt geinstalleerd in de Tweede Kamer en wij introduceren hiermee het ‘poëtische intermezzo’ bedoeld om Tweede Kamerleden wakker te houden. Het idee is dat de Tweede Kamerdichter op volstrekt willekeurige tijdstippen binnen debatten plots een regel poezie door de Tweede Kamer laat schallen.
* Subsidie op Literaire bladen wordt opgeheven en vervangen door een gesubsidieerd Literair blok tijdens het journaal. Tijdens dat blok wordt dagelijks een zeer nijpende literaire kwestie aan de orde gesteld. Blaadjes kunnen op internet zo goed als kostenloos gemaakt worden, en de makers werken allen reeds bij het poëzieburo dus die subsidie is daarmee overbodig.
*Microsoft wordt gedwongen om bij het opstarten van windows een willekeurig gedicht te tonen dat uit een database van honderduizenden gedichten wordt ingelezen.
Dit is in het kort mijn eerste aanzet tot een programma. Ik hoop dat u inziet dat mijn maatregelen veel effectiever zijn dan de middelmatige plannen waarmee de huidige kandidaten op de boemel zijn gegaan. Nederland heeft visie en daadkracht nodig, en ik meen de juiste kandidaat te zijn om ons land om te vormen tot een natie die op poëtisch vlak scherp op de kaart zal worden gezet. Ik reken daarom in de toekomst op uw steun.
M.H.Benders,
kandidaat Dichter des Vaderlands, Istanbul 2009
Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans
Stichtingsdatum: 1 februari 2007
"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"
"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.
Stichtingsdatum: 1 februari 2007
"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"
"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten