Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

17 september 2008

SHAME ON YOU!




SCHANDE: LEXICON VERGEET (GEWILD - ONGEWILD - schrappen) DE DELEU’s (ik hou niet van Deleus) TE VERMELDEN!


Vanmorgen kreeg ik het eerste deel van het Lexicon van West-Vlaamse Schrijvers in de bus. Een mooi initiatief (dat zich terecht herhaalt: eerste editie verscheen in 1984).

In het eerste deel in 1984 (ingeleid door Raf Seys, met als redactiesecretaris: Marcel Vanslembrouck) stonden
- DELEU, François (Mesen, 29.08.1826 - Brugge, 23.08.1901),
- DELEU, Jozef (Roeselare, 20.04.1937),
- DELEU, Louis (Mesen, 27.07.1872 - Brugge, 25.03.1965),
- DELEU, Thierry (Menen, 11.02.1940).
Deze vier auteurs zijn uit de nieuwe editie verdwenen. Opzet? Vergetelheid? Onnauwkeurigheid? Wie zal het zeggen? De redactie zeker? Koen D’Haene dus!
Heeft die man zichzelf vergeten? O neen hoor, zie maar op blz. 68 en ja, hij is zoals ondergetekende een rasechte Wevelgemnaar en bovendien aldaar bibliothecaris! Of is het Marcel die zijn huiswerk slordig overmaakte?

Hoe dan ook, dit is een spijtige zaak, voor de Deleu’s die de West-Vlaamse literatuur een boost bezorgden (grapje). Dat moet vooral voor Jozef hard aankomen!

Hoe maak je die stommiteit goed? Er zijn mogelijkheden:
1. Een nieuwe druk (onder de mom van herdruk).
2. In deel 2 een begeleidende tekst die de Deleu’s rehabiliteert.
3. Aan de Deleu’s die deel 1 - nieuwe editie gekocht hebben hun geld terugstorten.
4. Een persbericht versturen waarin deze lacune wordt verklaard.
5. Toegeven dat er opzet in het spel is en meteen de dader bekendmaken.
6. De Deleu’s bloemlezen in een apart VWS-cahier.
7. De schuldigen straffen en ontslaan.

Een mix van deze mogelijkheden kan een oplossing bieden. Komt er niets, dan wordt er een persbericht gestuurd naar alle uitgevers en auteurs. Soit, met een “bloemekee” zou ik al gepaaid zijn.

Thierry Deleu,
de gewraakte

Geen opmerkingen: