Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

5 mei 2008

Marleen Malyster en Dirk Vekemans maken deel uit van onze redactie! Van deze laatste kreeg ik (TD) onderstaande reactie, een hoopvol signaal!

Als voorstander van een brede literatuur beoefening, een beweging uit het verdorven poeltje waarin veel van de hedendaagse schrijverij is beland, en van online-initiatieven die iedereen gelijke kansen biedt, wil ik jullie initiatief zeker wel steunen. Onmiddellijk mee in de redactie zitten is mij misschien wat veel, er is de afstand en ik doe eigenlijk al veel te veel op vrijwillige basis…We zullen het overigens ook niet altijd eens zijn, maar dat sluit samenwerking niet uit. Het is juist de diversiteit dei een samenloop van creativiteiten vruchtbaar maakt.
In die zin vind ik uw oproep al hoopgevend, dat u met name de kritische noot opzoekt. Mijn eerste bedenking daarbij is dat we misschien ook van het negativisme afmoeten, een negativisme dat bij velen geïnspireerd kan zijn door de frustraties opgelopen gedurende jaren. In tegenstelling to wat men ons wil doen geloven is er immers geen sprake van een tekort aan interesse voor de letteren of aan beoefening van de letterkunst. Het voorgewende tekort is een artificieel tekort dat enkel hoog gehouden wordt voor kortzichtige commerciële redenen. Met de mogelijkheden van het internet wordt één en ander plots wel héél transparant en moeten veel gesubsidieerde bastions voor wiens productie nauwelijks belangstelling is weldra de komst van een generatie verteren die hun macht in het vijvertje eigenlijk niet meer nodig hebben om zich een lezersbasis te verwerven. De situatie is m.i. ook enigszins vergelijkbaar met de komst van de geluidsfilm: als je voortaan niet ongeredigeerd kan schrijven, én als je schrijverij zich geen verankering kan verwerven in het geheel van de open creatieve codevorming, dan dreig je in het nieuwe open medium op de achtergrond te geraken. Ik probeer die visie, met een nadruk op een open en uitbreidende literatuurbeleving, al geruime tijd uit te dragen via mijn blog, u zal begrijpen dat men mij daar niet overal dankbaar voor is. Alle reflexen van de literaire wereld zijn vooralsnog beschermend naar binnen toe, met een nefast negativisme dat het gewonnen terrein voor de invaderende, en als vijandig ervaren buitenwereld wil afschermen. Maar de opbloei van de vrije code is hoedanook nakend en onafwendbaar!

Dirk Vekemans
11 Novemberlaan 52,
B-3010 Kessel-lo
++32 16 582880Belgium
www.vilt.net
http://vilt.wordpress.com/


Zijn antwoord op:

Beste, Even je aandacht voor De Geletterde Mens op
http://www.geletterdemens.blogspot.com/
Wil je meewerken aan DGM? Welkom!
Wil je bij de redactie horen? Graag! Er is nog een plaatsje vrij!
Graag een kritisch geluid.

Wil je deel uitmaken van de unieke online ridderorde in de Lage Landen bij de zee?
Ga dan naar
http://www.knightsrazor.com/

Groetjes,

Thierry Deleu

Binnenkort verschijnt mijn 5de roman. Een politieroman, De doden zwijgen niet. Het zou mij genoegen doen, indien je hem zou kopen (en liefst ook lezen). Ik nodig je weldra uit op de voorstelling van het boek in de kok-pit van het (nieuwe) gemeentehuis in Koksijde.

Geen opmerkingen: