Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

8 november 2007

Tactiele sporen in 't Wit Huis - Spermalie

Tentoonstelling " Tactiele sporen" 't Wit huis - Spermalie in galerij Hartistic 18 november tot en met 23 december
open op zondagnamiddag tussen 14.00 - 18.00 uur
(anders altijd vrijblijvend na afspraak).


Graag nodigen we u uit op de vernissage zondag 18 november 2007 tussen 14 en 18 uur
Stefaan Goethals
E-mail : info@hartistic.com
Web-site : http://www.geocities.com/galerij_hartistic
www.hartistic.com


THE WHITE HOUSE COLLECTION

Het kunstatelier 'The White House Collection’ werd opgericht in 1985.
Met verschillende tentoonstellingen in binnenland(Kortrijk,Oostende, Gent, Brussel,Brugge)en buitenland (Glasgow,Lissabon,Duitsland) heeft het op cultureel vlak reeds zijn strepen verdiend. Het staat open voor de bewoners van 't Wit Huis te Loppem. Dit is een afdeling van het Koninklijk Instituut Spermalie te Brugge.
Binnen de meerderjarigenzorg neemt ‘t Wit Huis een specifieke plaats in door zijn manier van werken. Deze is volgens het theoretisch kader van psycho-analyst Jacques Lacan.
Elk jaar kiezen heel wat bewoners ervoor om zich op een persoonlijke manier uit te drukken in het kunstatelier. Ze zoeken een eigen weg om hun angsten en passies uit te drukken en maken hiervoor een keuze uit diverse materialen!
We selecteerden schilderijen en ook 3-dimensioneel werk.
Sommige mensen lijkt het misschien niet zo evident om het subjectieve verhaal van de bewoners in het daglicht te stellen.
Toch is het organiseren van tentoonstellingen een unieke gelegenheid om de kunstwerken die binnen het atelier ontstaan naar buiten te brengen als een soort getuigenis van de particuliere benadering.

Koen Debruyne
°25.04.1966

Koen maakt monochrome schilderijen die opgebouwd zijn uit kleine verftoetsen of soms ook uit kleine strepen. Het kan dat er een figuur opduikt in het schilderij en dat het monochrome verdwijnt achter een vorm: een kruis, een urne, een vergaan schip,…

Mieke De Baets
°07.11.67

Mieke schilderde aanvankelijk een soort ‘hersenstructuren’ die een zeer fijn rasterpatroon hadden. Deze vult ze in met zelfgekozen kleuren. Door de jaren heen hebben deze figuren een soort ‘blow up’ ondergaan. De lijnen zijn bruter en krachtiger geworden. De nauwkeurige lijnen hebben plaats gemaakt voor stevige borsteltrekken.
Enkele jaren terug heeft ze een nieuw materiaal uitgeprobeerd: klei. Nu maakt ze organische vormen die nooit helemaal af lijken te zijn.

Dominiek Carlier
°21.01.1970

Het thema van Dominiek is reeds jaren hetzelfde: het huis of het gezicht. Maar in de loop van de jaren heeft hij op verschillende manieren er een andere vorm weten aan te geven. Van klei over hout is hij teruggekeerd naar de steen. Deze bewerkt hij tot alles voor hem voelbaar is.
Zijn eerste werk was te zien in ’t Wit Huis te Loppem waar de tactiele beeldentuin openging in 1995. Dit is een tentoonstelling van juni tot oktober,jaarlijks te bezoeken. De collectie is een wisselbare verzameling van werken van professionele kunstenaars en bewoners die in het kunstatelier werken.
Er zijn ook werken te zien in de kruidentuin van het kasteel van Tudor. Deze werd opgestart in 2000.
In september 2007 was er in de Cultuurhal te Brugge een overzichtstentoonstelling te zien naar aanleiding van 20 jaar kunstproject in ’t Wit Huis Spermalie.

Geen opmerkingen: