Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

16 november 2007

Bibliofagie!


Boeken in chocolade !

Tijdens de ‘Week van de Smaak’ organiseert de bibliotheek van Harelbeke, Eilandstraat 2, van 19/11 tot 24/11 een tentoonstelling met eetbare boeken. Chocolatier Marc Vandenbussche uit Diksmuide maakte op uitnodiging van de bibliothecaris van Harelbeke negen boeken en één gedicht, het toepasselijke ‘Gedichten eten’ van Mark Strand, in chocolade. Dit wordt gecombineerd met boeken gemaakt in gebak door enkele plaatselijke bakkers. Ook de 43-jarige kunstenares Griet Dobbels gaat iets creëren ivbm eetbare boeken. Deze kunstenares heeft al voor heel wat spraakmakende creaties gezorgd, die op heel wat waardering kunnen rekenen. Op 24/11, om 15u, zal bibliothecaris Jan Van Herreweghe een lezing verzorgen over ‘Bibliofagie’ door de eeuwen heen. ‘Bibliofagie’ betekent het opeten van boeken. In de Bijbel staan passages waarin verteld wordt over het opeten van boekrollen. Tijdens de middeleeuwen was ‘Bibliofagie’ zelfs een straf, veel auteurs moesten als straf hun eigen boeken opeten. De bibliotheek van Harelbeke gaat dit op een ludieke manier overdoen. Na de lezing worden alle boeken in chocolade en gebak samen met een kop koffie opgesmikkeld door de aanwezigen. Dit evenement wordt voor het eerst georganiseerd in België, in Amerika is het intussen al een traditie aan het worden. De inkom voor de lezing en het nuttigen van de boeken bedraagt 2,5 euro. Van 3/11 tot 1/12 is er ook nog een tentoonstelling van bijzondere kookboeken en zijn er foto’s aanwezig van voedselfotograaf Tony Le Duc. Info : 056/733440.

Geen opmerkingen: