Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

22 juni 2007

Geen vale gier maar een havik !



“Een kwestie van tijd” van Tupla Mourits

Op de cover van het boek word je aangestaard door een havik. Een blik waar alleen maar dreiging vanuit gaat, iets waar je ook mee geconfronteerd wordt in dit boek. Je ziet meteen dat het maar een kwestie van tijd is voor hij zal toeslaan. De havik is een krachtige roofvogel.



Lokkertje ! Hjørdis, dochter van een Deense vader en een Nederlandse moeder, verlaat haar man Camiel. Ze verhuist zonder dat iemand het weet, samen met haar dochtertje Puck, vanuit haar luxueuze huis in Amsterdam naar the middle of nowhere. Hun nieuwe thuis is een landbouwerswoning in de polders van Nieuwenhoek. Eigenlijk is het een vlucht. Camiel verdient veel geld in de reclamewereld maar geraakt aan de drugs. Bepaalde mensen moeten iets van hem en overvallen Hjørdis. Korte tijd nadien volgt er een inbraak in hun huis, daarbij wordt een dreigende boodschap op de slaapkamermuur van Puck geklad. Dit is het sein voor Hjørdis dat Camiel het leven van hun dochtertje in gevaar brengt. Voor Hjørdis en Puck is het leven op de buiten een hele aanpassing. Puck moet naar een nieuwe school en nieuwe vriendjes maken. Zij trekt heel veel op met buurman Stef, die een echte natuurliefhebber is. Hjørdis moet dringend geld zien te verdienen en doet dit met het creëren van schermen, gemaakt met plaatselijk materiaal zoals oude roosters uit de boerderij en autodeuren van de plaatselijke sloperij. Haar vriendin Aukelien verkoopt ze in haar galerij. Puck mist haar vader en dit komt nog meer tot uiting na het jammerlijke ongeval van haar vriendje Walter. Hjørdis ondervindt dat de mentaliteit in een dorp heel anders is dan in de stad. Er wordt veel geroddeld maar iedereen helpt iedereen. Na enkele maanden begint Hjørdis zich eindelijk op haar gemak te voelen maar dan is het nog maar een kwestie van tijd tot het noodlot toeslaat.



De auteurs ! Tupla Mourits is de naam van een schrijversduo. De 60-jarige Wendela de Vos, uit Amsterdam, was tot 1990 actief als actrice en regisseur. Momenteel is ze productieleider bij DansWerkplaats Amsterdam. Vroeger bewerkte ze al teksten en poëzie voor theater en schreef ze zelf al enkele éénakters. De 52-jarige Atie Vogelenzang, uit Krimpen aan de Lek, is sedert 1990 werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef al theaterteksten, een scenario voor televisie en een reeks kortverhalen, die gepubliceerd werden in de literaire tijdschriften “Hollands Maandblad” en de “Tweede Ronde”. “Een kwestie van tijd” is het tweede boek dat ze samen schreven. Hun eerste roman “Vrouwelijk Naakt” werd meteen bekroond met de “Schaduwprijs” voor het beste thrillerdebuut 2006. “Een kwestie van tijd” is uitgegeven door de Arbeiderspers. Waarvoor staat de speciale naam “Tupla Mourits” ? “Tupla” is Fins en betekent “Dubbel”. Achter “Mourits” moet je niets zoeken, dit is een gewone toevallig gekozen Hollandse familienaam.



Veritas mea ! “Een kwestie van tijd” is een boek dat je niet meer loslaat. Het boek moet het niet hebben van spectaculaire plotwendingen maar drijft op het gevoel angst. Een gevoel dat iedere ouder kent, de angst dat er iets ergs kan gebeuren met je kind. Vanaf het eerste hoofdstuk is dit gevoel intens aanwezig en het wordt langzaam verder opgebouwd. Nooit besef je dat het boek door twee personen geschreven is. Een boek met z’n tweeën schrijven, hoe doe je dat eigenlijk ? Volgens mij moet dat behoorlijk moeilijk zijn, het komt niet zoveel voor. Een ander bekend duo is Nicci French. Beschrijvend is het een heel sterk boek met enorm veel gevoel voor details. Noch de personen noch de locaties hebben geheimen, het is precies alsof je alles zelf gezien hebt. Het plattelandsleven speelt een grote rol, de o zo andere mentaliteit is een hele aanpassing voor een stadsmens. Zelf maakte ik vele jaren geleden de omgekeerde stap. Ik leerde ook nog een mooie typische Hollandse uitdrukking voor chocolademousse : “Hemelse Modder” ! Een smakelijke aanrader bij het lezen van dit boek.



Extraatje ! Het 8-jarige dochtertje van Hjørdis heet Puck. “Puck” is ook de naam van een maan van de planeet Uranus. De maan is ontdekt in 1985 en kreeg de naam Puck naar de gelijknamige fee uit Shakespeares theaterstuk “ A Midsummer Night’s Dream”.



De leukste zin ! “Zelf schrok ik van de concrete woorden die tot nu toe alleen maar gedachten waren geweest en als wespen in mijn hoofd rondzoemden op zoek naar de uitgang.”





Marc Vandenbussche


Geen opmerkingen: