Eindredactie: Thierry Deleu
Redactie: Eddy Bonte, Hugo Brutin, Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Marleen De Smet, Joris Dewolf, Fernand Florizoone, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Inge de Schuyter, Inge Vancauwenberghe, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

Stichtingsdatum: 1 februari 2007


"VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT!"

"Niet-gesubsidieerde auteurs" met soms "grote(ere) kwaliteiten" komen in het literair landschap te weinig aan bod of worden er niet aangezien als volwaardige spelers. Daar zij geen of weinig aandacht krijgen van critici, recensenten en andere scribenten, komen zij ook niet in the picture bij de bibliothecarissen. De Overheid sluit deze auteurs systematisch uit van subsidiëring, aanmoediging en werkbeurzen, omdat zij (nog) niet uitgaven (uitgeven) bij een "grote" uitgeverij, als zodanig erkend.

9 april 2007

De jeugd leest nog!

Naar aanleiding van de Jeugdboekenweek (van 3 tot 18 maart) vroeg ik mij af of de jeugd, in deze tijden van chatten en gamen, nog tijd en zin heeft om te lezen.

Ik trek naar de bibliotheek en schuif mee aan de vergadertafel van de Kinder- en Jeugdjury (10 tot 12-jarigen). Groot is mijn verbazing als ik zie welke grote en belangrijke rol boeken spelen in het leven van deze jongeren.

Het eerste wat me opvalt, is het grote aantal meisjes in de leesgroep. Volgens ingewijden zou dit komen omdat meisjes meer doorbijten. Indien het boek saai is, lezen ze toch door. Jongens geven veel vlugger op. Gelukkig zitten er toch een paar jongens aan mijn zijde om dit cliché meteen uit de wereld te helpen.

Men denkt altijd dat in deze moderne tijd van computers en spelconsoles, de jeugd geen tijd meer heeft om boeken te lezen. Niets is minder waar, de jongeren van de leesgroep maken een combinatie waarin het boek een centrale plaats krijgt. Sommigen lezen zelfs veel liever boeken dan strips omdat ze dan meer hun fantasie kunnen gebruiken. Anderen maken deze vergelijking in verband met film, bijvoorbeeld het boek “Kruistocht in spijkerbroek” is veel beter dan de film. Om een boek te kiezen, laten ze zich nogal vlug beïnvloeden door de cover. De meisjes lezen graag boeken over gevoelens omdat ze dan kunnen meeleven met de hoofdrollen. Jongens daarentegen lezen liever avontuurlijke verhalen. Griezelverhalen zijn momenteel bij iedereen erg in. De jongeren halen hun boeken meestal van de bibliotheek. Zelf boeken kopen doen ze niet veel.
Lievelingsauteurs van de leesgroep : Patrick Lagrou, Marc De Bel, Roald Dahl, Do van Ranst, Brigitte Minne, Anthony Horowitz…

De leesgroep is een onderdeel van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Meer dan 6000 jongeren, ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën, lezen samen 9 boeken in een zestal maanden. Deze opgelegde werken worden geselecteerd door een deskundig team. Iedere jongere die graag leest, kan meewerken aan dit project. Van ieder boek wordt een verslag gemaakt en dit wordt besproken in de plaatselijke leesclub. De begeleidster heeft daar een originele manier voor bedacht, zij laat de verslagen schrijven in een brief gericht aan de auteur. De bespreking zelf gebeurt heel enthousiast maar de begeleidster leidt alles in goede banen. Zij bespreekt het inhoudelijke door vragen te stellen en voorwerpen mee te brengen die een belangrijke rol spelen in het boek. Als er jongeren zijn die met bepaalde vragen zitten dan geven de anderen uitgebreid uitleg zodanig dat iedereen weer goed mee is. Iemand schrijft zelfs de leukste zinnen uit het boek op. Bij de bespreking van het boek “Weg” van Bettie Elias valt mij de betrokkenheid op. “Weg” is gebaseerd op echt gebeurde feiten in Kosovo en beschrijft de toestand daar van enkele jaren terug toen deportaties, moord en vluchtelingen er schering en inslag waren. De jongeren kunnen deze feiten heel goed relativeren omdat ze hierover beelden zien in het journaal en vluchtelingen kennen ze uit hun directe omgeving of van op school. Het boek heeft een open einde maar sommigen trekken zelf een eindconclusie. Anderen zouden liever een vervolg lezen. Na het lezen van de 9 boeken wordt een klassement gemaakt over heel Vlaanderen. Zo bekomt men de winnaar van de Kinder- en Jeugdjury.

De Jeugdboekenweek is net zoals de Kinder- en Jeugdjury een project van de “Stichting Lezen” in samenwerking met de bibliotheken, het onderwijs en het boekvak. De bibliotheek heeft een mooi programma samengesteld, voor ieder leerjaar komt een auteur op bezoek. De jongeren zien er al naar uit om de auteurs te ontmoeten en er vragen aan te stellen.

Nog een leuke tip van de jeugdige lezers voor de illustrators van boeken : “In saaie boeken mag er geregeld eens een ‘prentje’ staan, in spannende is dat niet nodig”.
Ook een kwinkslag mag niet ontbreken op de vergadering.

Marc Vandenbussche

Geen opmerkingen: